WatchDog: Peste 70 miliarde de dolari, spălate prin băncile moldovenești

WatchDog: Peste 70 miliarde de dolari, spălate prin băncile moldovenești

Schema laundromatului rusesc ar fi mai amplă decît se credea inițial, iar prin băncile moldovenești ar fi fost „spălate” peste 70 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decît au estimat autoritățile de la noi.


Constatarea aparține experților de la WatchDog.md și Transparency International Moldova, după ce au analizat statistica transferurilor bănești din Federația Rusă. Experții mai spun că schema s-ar fi desfășurat, în complicitate cu autoritățile responsabile de supraveghere, printre care Banca Națională, dar și cu  anumiți politicieni.


Experții au analizat cîți bani au intrat în țară din exporturi și transferuri din spațiul CSI, date pe care BNM le publică anual. În perioada laundromatului, care a durat în jur de patru ani, au remarcat că intrările totale de bani în țară au fost și de zece ori mai mari decît banii încasați din activități economice.


„Pe parcursul anilor 2010-2014 intrările totale cu caracter suspect din CSI au constituit 71 miliarde de dolari. BNM ne-a confirmat că circa 95% din bani provin din Federația Rusă, însă nimeni nu a întreprins nici o măsură pentru a opri și a preveni această schemă”, Sergiu Tofilat, expert economic Watchdog.md.


Conform experților, Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ar fi știut de la bun început despre transferurile suspecte, dar nu le-a blocat și nu a sesizat Procuratura. În schemă ar fi fost implicați mai mulți judecători moldoveni, care au emis ordine de încasare a unor datorii fictive de milioane de dolari. Totuși, autoritățile au început cercetările mult mai tîrziu, abia după ce despre asta au scris jurnaliștii de investigație.


„În mod normal, Procuratura ar trebui imediat să se adreseze la CSM ca să solicite ridicarea imunității judecătorilor și atragerea lor la răspundere penală, dacă ei sînt unicii complici. Procuratura s-a adresat cu această solicitare abia în septembrie 2016. Deci doi ani și jumătate Procuratura stătea”, Sergiu Tofilat, expert economic Watchdog.md.


În raportul prezentat, apar și nume de foști politicieni. Printre ei – Alexandru Tănase, care, pe cînd era deputat din partea PLDM, a introdus un amendament prin care a fost exclusă taxa de 3%, percepută de stat la examinarea cererilor de recuperare a datoriilor.


„În loc să-i dea la stat, avem bănuieli rezonabile că aceste 3% au fost împărțite între făptași, în primul rînd este vorba de Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon”, Sergiu Tofilat, expert economic Watchdog.md.


Tănase nu a reacționat la aceste declarații. Deși vor ca cei implicați în spălarea miliardelor să fie atrași la răspundere, autorii studiului spun că acest lucru este practic imposibil atît timp cît organele de anchetă nu sînt independente. Procuratura Anticorupție nu a oferit, deocamdată, un comentariu, cerîndu-ne o solicitare în scris. În legătură cu laudromatul rusesc, 15 judecători și trei executori moldoveni au fost reținuți în 2016. Unul dintre ei a murit, iar altul a fost dat în căutare. De atunci, dosarele lor încă sînt pe rol. Aceștia sînt acuzați că au legalizat 18 miliarde de dolari americani, de proveniență dubioasă. Și liderul PDM, Vlad Plahotniuc, dar și omul de afaceri Veaceslav Platon, sînt cercetați pentru spălare de bani, doar că în cadrul unui dosar intentat în Federația Rusă.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load