X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Voronin a spus care a fost mecanismul de declanșare a „furtului secolului”

18 oct. 2019,, 15:10   Economie
10848 6

Mecanismul care a provocat „furtul secolului” din băncile Moldovei a fost urmarea orbească, nechibzuită și criminală, din punct de vedere al intereselor naționale, de către conducerea țării a „recomandărilor” Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale, scrie enws.md

Această opinie a fost exprimată de fostul președinte al Moldovei, președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, care, într-un interviu exclusiv pentru eNews, a comentat raportul „Comisiei lui Slusari” prezentat parlamentului în ajun, transmite Noi.md.

Liderul comuniștilor din Moldova a amintit că FMI întotdeauna ”a recomandat” insistent privatizarea cotei statului în Banca de Economii.

„Ei și cînd eram noi la conducere ”s-au prezentat” cu aceste „recomandări”. Atunci noi am efectuat o evaluare internațională a BEM. Prețul său s-a dovedit a fi destul de mare. Și ei au ne-au lăsat în pace. Apoi ei au criticat decizia noastră pentru ca conturile întreprinderilor de stat să fie deservite la această bancă de stat. Dar ei nu au reușit să ne convingă. Conducerea țării după 2009 a căzut imediat în genunchi în fața acestor organizații. Dar „au scăzut” împreună cu interesele sale din aceste recomandări: „BEM trebuie ieftinită și privatizată la un preț scăzut”. O astfel de practică a existat deja în perioada privatizării în masă la începutul anilor 90, cînd la început obiectele erau falimentate și apoi cumpărate la preț de nimic. Ascunzîndu-se în spatele recomandările instituțiilor financiare internaționale, folosind resursa administrativă, ei au reușit să intre în posesia activelor BEM. Și aici imediat a izbucnit o luptă pentru ea între grupurile influente ale lui Filat și Plahotniuc", a spus Vladimir Voronin.

Potrivit acestuia, pînă la un moment dat ”instrumentul” lui Filat era Șor, iar cel al lui Plahotniuc - Platon și BNM. „Am urmărit cu toții modul în care întreprinderile de stat au fost transferate de la BEM la Victoriabank; modul în care s-a tras frînghia dintre acționarii minoritari ai BEM; am văzut problema privind funcționalitatea Consiliului BEM, în urma căreia principala bancă a țării timp de 8 luni a fost gestionată efectiv nu de stat, ci de Gașchevici, în spatele căruia stătea Filat...”, a declarat fostul președinte al Moldovei.


El a menționat că fracțiunea PCRM din parlament, în vara anului 2012 a atras atenția autorităților asupra căderii catastrofale a capitalului BEM. „Dar acesta a și fost scopul autorităților: să reducă capitalul, adică să reducă valoarea băncii. Dar capitalul băncii nu poate fi dus într-un sac, el poate fi furat doar prin împrumuturi neperformante. Ceea ce a și fost făcut. Dar cînd războiul clanurilor a atins punctul culminant, echipele s-au reformatat, capitalul BEM a scăzut sub pragul necesar pentru funcționarea licenței”, a subliniat liderul comuniștilor moldoveni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?