TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Vor mai urma scumpiri la carburanți. Ce spune un expert în domeniu

Vor mai urma scumpiri la carburanți. Ce spune un expert în domeniu

Mai multe stații peco din Chișinău au afișat astăzi prețuri majorate la benzină, motorină și gazul lechifiat, iar expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în viitorul apropiat ne mai așteaptă scumpirea combusibilului.

La unele stații de alimentare, benzina s-a scumpit cu 55 de bani, pînă la 19,25 și 19,85 de lei, în funcție de cifrele octanice, motorina - cu 65 de bani, pînă la 17,05 lei pentru un litru, iar gazul lichefiat s-a scumpit cel mai mult - de la 11, 05 pînă la 11,25 de lei litrul, cu circa 1,2 de lei mai scump decît pînă acum, transmite NOI.md cu referire la ziarulnational.md.


Veaceslav Ioniță spune că la petroliști au crescut anumite costuri și aceștia le bagă în prețul benzinei.

„1. Prețul la petrol pe piețele internaționale în decembrie 2019 și ianuarie 2020 a crescut față de noiembrie 2019 cu peste 6%, ceea ce înseamnă cam 40 de bani/litru.
2. De la 1 ianuarie s-a scumpit acciza la benzină, cea ce mai adaugă 34 de bani/litru.
3. Puțin ne salvează cursul valutar, care, datorită aprecierii leului față de USD, ne salvează 12 bani/litru. Adică, dacă leul nu se aprecia, atunci prețul BRENT la petrol trebuia să crească cu 52 de bani/litru, dar nu cu 40 de bani/litru cum s-a întîmplat”, explică expertul.

Veaceslav Ioniță spune că petroliștii abia încep a importa petrol la preț mai ridicat și încă nu au introdus tot costul accizei în prețul benzinei.

„Dacă prețul la petrol pe piața internațională nu va scădea în următoarele săptămîni, atunci ne așteaptă o majorare de preț la benzină de cel puțin 50 de bani per litru”, prognozează expertul în economie.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load