COVID-19 în MOLDOVA

Viticultorii moldoveni au depozitat mai puțină producție decît anul trecut

Viticultorii moldoveni au depozitat mai puțină producție decît anul trecut

Potrivit președintelui Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de struguri de Masă din Costeşti", Ion Sula, la momentul finalizării procesului de recoltare, capacitățile de refrigerare ale celei mai mari asociații a viticultorilor din această țară au fost folosite în proporție de 80%.

Anul trecut, frigiderele au fost umplute cu struguri în proporție de o sută de procente. Un tablou similar poate fi observat în multe regiuni viticole din țară, relatează point.md cu referire la east-fruit.com.

Potrivit lui Ion Sula, un motiv important al reducerii volumului strugurilor depozitați în acest an a fost scăderea randamentului strugurilor de masă cu 15-20% din cauza secetei. În Moldova, doar o parte relativ mică - nu mai mult de 15% din suprafața totală (aproximativ 17 mii de hectare) de plantații de struguri de masă - este echipată cu sisteme moderne de irigare. Seceta a afectat și calitatea produsului, o pondere semnificativă a strugurilor de masă au boabe nu prea mari.


Cu toate acestea, este prea devreme să facem concluzia că calitatea strugurilor de masă din recolta din 2019 în Moldova este mai mică (sau mai mare) decît cea de anul trecut. În 2018, din cauza precipitațiilor abundente din perioada coacerii și recoltării strugurilor, boabele au crăpat și putrezit, ceea ce a creat mari probleme viticultorilor moldoveni la toate etapele: sortare, depozitare, vînzarea produsului.

Boabele de struguri depozitate în acest an, deși nu au un diametru ideal, sînt întregi, mai ușoare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load