Veste bună pentru șoferi: benzina și motorina se ieftinesc

Veste bună pentru șoferi: benzina și motorina se ieftinesc

Conducătorii auto au motiv de bucurie! Pentru prima dată de la începutul acestui an, la stațiile PECO din țară benzina se va ieftini. Asta în timp ce atît prețul acesteia, cît și costul motorinei va scădea cu aproximativ 1 leu sau cu peste 5%.


Acest fapt rezultă din noile prețuri maxime cu amănuntul, publicate astăzi de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), pentru marile produse petroliere, care vor funcționa în următoarele două săptămîni, relatează Noi.md.


Astfel, pentru perioada cuprinsă între 21 februarie și 6 martie, prețul maxim de vînzare cu amănuntul al benzinei Premium-95 este stabilit la 17,67 lei pe litru, iar cel al motorinei – de 15,58 lei pe litru. În ultimele două săptămîni, între 7 și 20 februarie, prețurile maxime cu amănuntul pentru aceste tipuri de combustibil au fost de 18,62 și, respectiv, de 16,48 lei pe litru.


Prin urmare, pentru următoarele două săptămîni, benzina va scădea în preț în medie cu 95 de bani pe litru sau cu 5,1%, iar motorina – în medie cu 90 de bani pe litru sau cu aproximativ 5,5%.


În același timp, prețul benzinei va scădea pentru prima dată de la începutul acestui an, deoarece, din primele zile ale lunii ianuarie, acesta doar a crescut, fapt determinat atît de creșterea prețurilor la produsele petroliere pe piața internațională, cît și de creșterea accizelor la combustibil.


ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web.


În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere determină, ținînd cont de prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le publică pe pagina sa web și le afișează pe panourile informative de la stațiile de alimentare.


Prețurile stabilite de operatori intră în vigoare și se aplică pentru toți consumatorii începînd cu ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea. Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai  mari decît prețurile plafon stabilite de ANRE. În caz contrar, contravenienţii sînt pasibili de sancţiuni dure, pînă la retragerea licenței.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load