Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Va avea Moldova gaze naturale?

11 noi. 2019,, 15:15   Economie
3441 0

În timp ce în Moldova se duce o luptă crîncenă pentru funcția de procuror general, populația republicii este îngrijorată dacă va avea sau nu țara gaze, avînd în vedere faptul că la sfîrșitul lunii decembrie 2019, expiră actualul contract al Moldovagaz pentru furnizarea de gaze rusești. Negocierile privind un nou acord cu Gazpromul rus pare să fi avut succes, însă problema tranzitului „combustibilului albastru” prin Ucraina este în suspans.

„E bine dacă vom avea gaz, iar dacă nu, ce decizie vor găsi autoritățile?”, se interesează cetățenii.

„Noi nu uităm de această problemă. De la 1 octombrie, primim deja gaz mai ieftin de la Gazprom. Reducerea permite acoperirea pierderilor care au rămas de la guvernul anterior, așa că acordul încheiat cu președintele Federației Ruse este în vigoare. Din aprilie, ar putea fi redus tariful și pentru consumatorii finali”, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Șeful statului a dat asigurări că gazul va fi livrat Moldovei, chiar dacă Ucraina nu ajunge la un acord cu Rusia cu privire la un nou contract. Sînt dezvoltate mai multe scheme tehnice alternative. Aceasta este procurarea de gaze la granița dintre Rusia și Ucraina și tranzitul lor ulterior pe teritoriul Ucrainei. Prin TurkStream, prin Bulgaria și România, apoi revers prin aceeași conductă prin care Moldova primește gaz din Rusia. Cu toate acestea, această opțiune necesită investiții.

Iar cel de-al treilea scenariu este primirea gazelor de către Moldova prin punctul de distribuție din Alekseevka. Cu toate acestea, în acest caz, va primi gaze doar Chișinăul și nordul țării, iar sudul Moldovei va trebui să treacă la combustibili alternativi.


„Da, în această iarnă, ar putea să ne confruntăm cu anumite probleme, deoarece Rusia și Ucraina încă discută problema tranzitului gazelor rusești pe teritoriul ucrainean. Dacă nu va exista niciun acord, atunci Moldova nu va putea primi gaz din Rusia. Ne pregătim pentru un asemenea scenariu. Cetățenii nu ar trebui să-și facă griji, dar ar trebui să știe că există o astfel de probabilitate", a declarat premierul Maia Sandu.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este gata să prelungească cu un an contractul existent de pompare, în cazul în care un nou contract cu Ucraina nu este semnat în conformitate cu normele europene.

Șeful operatorului de transport al gazelor din Ucraina, Serghei Makogon, a menționat că, începînd cu 1 ianuarie 2020, Ucraina este pregătită să ofere oricărui furnizor moldovean de servicii de transportare a gazelor pe teritoriul Ucrainei. Pentru aceasta este nevoie de un acord-cadru standard. „Prezența tranzitului nu afectează capacitatea noastră tehnică de a furniza gaz în Moldova. Doar că în Ucraina ar trebui să existe gaz, pe care vom primi comanda să-l livrăm în Moldova. Acum el vine din Rusia. Dacă nu există un tranzit, ar trebui să existe gaz dintr-o altă sursă: din UE, de la stațiile subterane de depozitare a gazelor etc.”, a subliniat el.

Este normal cînd vecinii sînt gata să dea o mînă de ajutor. Dar întrebarea este: cît ne va costa pe noi, consumatorii? Vom suporta noile tarife?

Maia Sandu consideră că la furnizarea de gaze ne-ar putea ajuta conducta de gaze din România. Însă pe teritoriul Moldovei, lucrările vor fi finalizate pînă la sfîrșitul anului, iar în țara vecină - pînă în martie-aprilie 2020. Așa că în această iarnă, sistemul nu va începe să funcționeze.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?