Unele pensii au crescut cu aproape 2500 de lei

Unele pensii au crescut cu aproape 2500 de lei

Peste 2800 de persoane care au ieșit la pensie pentru limită de vîrstă pînă în anul 1999 şi care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea pensiei de 15 ani sau mai mult, primesc deja pensii majorate.


Mărimea medie a unei pensii reexaminate este de 4481 de lei, cea de pînă la reexaminare fiind de 1982 lei.


Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, majorarea pensiei după recalculare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.


”Reexaminarea pensiilor reprezintă o altă etapă de realizare a prevederilor Conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova şi anume reducerea inechităţilor din sistemul de asigurări sociale şi asigurarea unui sistem echitabil, sustenabil, transparent”, potrivit CNAS.


Persoanele care întrunesc condiţiile legii, pot depune în continuare cereri de reexaminare a pensiei la casele teritoriale de asigurări sociale. Solicitantul trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetele de muncă. Dacă a pierdut carnetul de muncă, atunci poate ataşa la cerere orice alte acte ce confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă.


Potrivit prevederilor Legii pentru modificarea unor acte legislative, pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi reexaminate în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, reexaminarea pensiilor pentru limită de vîrstă se va efectua începînd cu 1 ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load