COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Unde exportă Moldova zmeura

Unde exportă Moldova zmeura

În Moldova a început sezonul de realizare a zmeurii, iar primele sale volume sînt pregătite pentru exportul în Rusia și Polonia.

Despre aceasta au comunicat experții EastFruit, menționînd că la începutul săptămînii curente producătorii din zona de nord a Moldovei au adunat primele loturi comerciale de zmeură pentru exportul în Rusia și Polonia. Volumul este încă mic, prețul la fel este deocamdată "de probă" - aproximativ 48-50 lei/kg (2,74-2,85 USD/kg). În zilele următoare, situația privind comenzile următoare se va clarifica. Agricultorii speră că prețul va crește puțin. La începutul sezonului trecut de marketing, prețul zmeurei de calitate la export nu a depășit 35 lei/kg (2,0 USD/kg).

Asociația Producătorilor de pomușoare "Pomușoarele Moldovei" consideră că un început destul de ridicat al vînzărilor de zmeură în Federația Rusă se datorează pierderilor sectorului rus de pomușoare în legătură cu înghețurile de primăvară. Reluarea (după doi-trei ani de pauză) exportului zmeurii moldovenești în Polonia, probabil, are legătură cu intenția comercianților locali de a crește livrările poloneze de pomușoare în Germania și o înlocui pe piața internă cu produse relativ ieftine din țările vecine Uniunii Europene.


Experții au subliniat că în Moldova, spre sfîrșitul lunii iunie va fi o vreme destul de caldă și ploioasă, favorabilă coacerii unei recolte bune de zmeură. Aceasta cultură, a doua (după căpșuni) după importanță, din sectorul pomușoarelor RM este cultivată în principal în nord-estul țării, pe o suprafață de aproximativ 1,5-2 mii de hectare. În ultimii doi ani, țara exportă aproximativ o mie de tone de zmeură.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load