Un nou record istoric al rezervelor valutare ale Moldovei

Un nou record istoric al rezervelor valutare ale Moldovei

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au depășit nivelul de dinaintea crizei și au atins un nou maxim istoric absolut, constituind 2 miliarde 863,95 milioane de dolari SUA, la data de 19 ianuarie.


Precedentul record absolut al rezervelor valutare ale BNM a fost înregistrat la data de 14 decembrie 2013, cînd acesta fusese stimat la 2 miliarde 827,2 milioane de dolari SUA, transmite NOI.md.


De remarcat faptul că numai în ultima săptămînă de raportare, rezervele valutare ale Băncii Centrale au crescut cu 67,97 milioane dolari SUA sau cu 2,4%.


Pentru întreg anul 2017, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 597,33 milioane dolari SUA sau 27,1%, constituind 2 miliarde 803,26 milioane de dolari SUA la data de 31 decembrie 2017. Acestea atingînd atunci nivelul de dinaintea crizei, depășind din nou indicele de 2,8 miliarde de dolari SUA, pentru prima dată din ianuarie 2014.


După cum menționează unii experți, BNM cheltuiește lei, pentru a cumpăra valută străină, care au ajuns, efectiv, din aer în economie, iar apoi trimite această valută pentru totdeauna în Occident (în așa-numitele rezerve), unde acestea sînt depuse, practic,fără procente, în loc să lucreze pentru economia țării noastre. Această valută a noastră nu stă depozitată, pur și simplu acolo, ci lucrează pentru economiile țărilor occidentale, care se presupune că ne ajută. Din păcate.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load