UE va acorda Moldovei asistență pentru extinderea comerțului

UE va acorda Moldovei asistență pentru extinderea comerțului

Uniunea Europeană este pregătită să ofere Moldovei asistență financiară și tehnică pentru atingerea obiectivelor asumate de republică în cadrul Acordului de liber schimb cu UE.


O declarație în acest sens a făcut comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom în cadrul întîlnirii sale cu vicepremierul moldovean Iurie Leancă, la care părțile au discutat perspectivele de intensificare a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în baza implementării Acordului de liber schimb cuprinzător și aprofundat (DCFTA).


Cei doi oficiali au agreat prioritățile pentru perioada imediat următoare, în vederea beneficierii la maximum de potențialul oferit de DCFTA. Printre acestea se numără obținerea permisiunii exportului de produse moldovenești de origine animală pe piața europeană.


De asemenea, părțile au convenit asupra importanței respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum și majorării numărului de companii autohtone cu potențial de export în Uniunea Europeană.


În context, Malmstrom a reiterat disponibilitatea UE de a oferi suport financiar și tehnic în vederea realizării obiectivelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de liber schimb.


Iurie Leancă și Cecilia Malmstrom au avut un schimb de opinii și pe marginea solicitării Republicii Moldova privind revizuirea contingentelor tarifare la export în sensul majorării acestora. Comisarul european a menționat că solicitarea a fost recepționată și este în proces de examinare, iar un răspuns în acest sens va fi transmis autorităților de la Chișinău în perioada următoare.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load