Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

UE susține continuarea reformelor în sectorul bancar al Republicii Moldova

1 iul. 2020,, 14:45   Economie
4083 0

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar al Republicii Moldova

Despre aceasta a declarat ambasadorul, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul întrevederii cu Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, transmite Noi.md.

Potrivit Băncii centrale, agenda discuțiilor a cuprins evoluțiile macrofinanciare, activitatea sectorului bancar din Republica Moldova și măsurile întreprinse de BNM pentru atenuarea consecințelor economice și sociale ale pandemiei COVID-19.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul UE oferit Republicii Moldova în confruntarea cu noul coronavirus și valoarea acestuia nu numai sub aspect financiar, dar și social. În contextul acțiunilor desfășurate de BNM, Octavian Armașu s-a referit la abordările recente ale băncii centrale, precum și la importanța unei viziuni de perspectivă asupra situației curente.

La rîndul său, ambasadorul Peter Michalko a exprimat susținerea UE în procesul de reformare a sistemului bancar care a atenuat, la această etapă de criză, impactul negativ al acesteia, redînd deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova.


La fel, ambasadorul UE a apreciat progresul obținut de BNM în reformarea sistemului bancar și a accentuat necesitatea continuării acestora în actuala perioadă dificilă, precum și importanța menținerii independenți BNM pentru asigurarea rezilienței sectorului bancar și a stabilității financiare.

Oficialii au purtat, de asemenea, discuții în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în special, referitoare la armonizarea legislației țării noastre cu actele UE şi standardele internaționale.
În această ordine de idei, au fost menționate cerințele prudențiale aferente activității băncilor cu privire la capital, levierul financiar, lichiditate, expunerile mari și dezvăluirea informației. Implementarea acestor cerințe au un rol decisiv în diminuarea riscurilor în sectorul bancar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?