TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Trebuie oare Moldova să accepte toate condițiile impuse de partenerii externi?

Trebuie oare Moldova să accepte toate condițiile impuse de partenerii externi?

Executarea bugetului public național în primele şase luni ale anului curent s-a încheiat cu un sold bugetar (deficit) de 2,1 mlrd. lei sau 1,01% din PIB.

Aceste cifre sînt prezentate în analiza sa fostul ministru al Finanţelor şi actualul consilier prezidenţial Ion Chicu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Chicu aminteşte că ținta de deficit bugetar pentru anul 2019 a fost stabilită de 2,74% din PIB.

În document se menţionează că, în primul semestru, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 18 196,9 mil. lei, inclusiv veniturile generale și colectate – 18 044,6 mil. lei şi veniturile proiectelor finanțate din surse externe – 152,3 mil. lei.

Față de prevederile anuale, veniturile bugetului de stat în perioada vizată au înregistrat un grad de realizare de 43,2%. Comparativ cu perioada similară a anului precedent încasările s-au majorat cu 5,3%.

Principalele tipuri de venituri, la care se estimează majorări, sînt: taxa pe valoarea adăugată la mărfurile importate și la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova (reieșind din revizuirea indicatorilor macroeconomici și mersului executării încasărilor respective în primele 6 luni al anului curent) – 254 mil. lei și, respectiv, 48,6 mil. lei; impozitul pe venitul persoanelor fizice (reieșind din efectul reformei salariale, si anume ritmul de creștere a fondului de remunerare a muncii față de cel luat în calcul la proiectul bugetului – 18,7% față de 9,4% respectiv.

Analizînd executarea bugetului pentru 2019 în prima jumătate a anului, Ion Chicu se întreabă: „Urmărind evoluția veniturilor BPN după diminuarea impozitelor și taxelor, trebuie oare să acceptăm docil toate condițiile impuse de „partenerul de dezvoltare” în detrimentul economiei noastre?”

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load