Transportul aerian, tot mai solicitat de moldoveni

Transportul aerian, tot mai solicitat de moldoveni

Anul trecut, volumul mărfurilor transportate de întreprinderile de transport, feroviar, auto, fluvial şi aerian a crescut cu 23,8%, comparativ cu anul 2016, constituind 17,3 milioane tone.


Pentru prima dată în ultimii patru ani volumul mărfurilor transportate pe cale feroviară a înregistrat creșteri.


Potrivit datelor Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe parcursul anului 2017, a crescut volumul mărfurilor transportate aerian de 2,2 ori,  feroviar – cu circa 38%, rutier - cu 19,3%. Totodată, a fost atestată o diminuare cu 0,6% a volumului mărfurilor transportate fluvial.


Creșterea volumului mărfurilor transportate a fost determinată de ameliorarea situației economice înregistrată în anul 2017, inclusiv majorarea volumului exportului și importului de mărfuri, precum și de majorarea volumului mărfurilor tranzitate.


Numărul pasagerilor transportați cu toate tipurile de transport înregistrează descreșteri, cu excepția transportului aerian, care a crescut cu 45,4%. În schimb, numărul pasagerilor transportați pe căi rutiere, fluviale și feroviare a scăzut cu 1,8%, 6,1% și, respectiv, cu 20,4%. 


Sectorul transportului rutier este relativ competitiv și stabil comparativ cu alte sectoare din domeniu. Circa 71% din volumul total de mărfuri și circa 97% din numărul total al pasagerilor sunt transportați cu mijloace de transport rutier.


În anul 2017 volumul mărfurilor transportate cu acest mijloc de transport a constituit 12,3 milioane tone, cu 19,3% mai mult față de anul precedent. Totodată, anul trecut, numărul pasagerilor care s-au folosit de transportul auto (autobuze și microbuze) a fost de circa 100,3 milioane pasageri, cu 1,8% mai mic față de anul 2016.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load