Transferurile bănești în Moldova au scăzut

Transferurile bănești în Moldova au scăzut

Migranții din străinătate a transferat mai puțini bani prin intermediul băncilor licentiate, transmite Noi.md.


Conform datelor BNM, în luna ianuarie 2019, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 85,99 mil. USD, în scădere cu 8,7 la sută comparativ cu ianuarie 2018.


De asemenea, în ianuarie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 3,9 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv, eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 4,8 la sută.


În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin SRB, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 52,5 la sută (în creștere cu 7,8 p.p.), urmate de transferurile în dolari SUA - 43,4 la sută (în descreștere cu 6,4 p.p., comparativ cu ianuarie 2018) și cele în ruble rusești – 4,1 la sută (în descreștere cu 1,4 p.p.).


După cum arată BNM, sumele remitențelor din străinătate, efectuate în favoarea persoanelor fizice din Moldova, sînt convertite din moneda inițială a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data transferului.


Atît originea, cît și scopul acestor sume pot fi diferite. Acestea includ, în afară de transferurile migranților moldoveni, și alte transferuri de bani: transferul salariilor în favoarea persoanelor fizice rezidente de la reprezentanțele nerezidenților (reprezentanțele instituțiilor financiare internaționale, organizații internaționale, reprezentanțele agenților economici străini) din Republica Moldova, transferurile în favoarea nerezidenților aflați temporar în Republica Moldova, pensiile sociale, alimentare și indemnizațiile. Datele BNM nu includ plățile prin intermediul băncilor din stînga Nistrului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load