Totalurile implementării în anul 2017 în Moldova a Proiectului «Energie și Biomasă»

Totalurile implementării în anul 2017 în Moldova a Proiectului «Energie și Biomasă»

În anul 2017 în cadrul Proiectului «Energie și Biomasă» la instituțiile publice au fost instalate 48 de sisteme de încălzire pe biomasă și 49 sisteme de producere a apei calde de la energia solară


Despre aceasta s-a discutat la ședința Consiliului Proiectului «Energie și Biomasă», prezidată de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele obținute pe parcursul anului 2017 și au fost stabilite obiectivele pentru acest an, relatează NOI.md


După cum a fost menționat datorită implementării proiectului în anul 2017, peste 102 334 de persoane beneficiază de energie sigură, produsă în Republica Moldova, au fost create 117 noi locuri de muncă, 523 de gospodării casnice și microîntreprinderi sînt încălzite cu «energie verde» datorită Programului de subvenționare, lansat de Proiectul «Energie și Biomasă», în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică.


În plus, 30 de companii asamblează sau produc în țară cazane pe biomasă și le oferă beneficiarilor, circa 100 de școli au devenit parte a inițiativei educaționale de promovare a energiei regenerabile și eficienței energetice. În alte două raioane, Ungheni și Nisporeni, a fost lansat Serviciul de parteneriat public privat de prestare a serviciilor energetice etc.


În cadrul ședinței Chiril Gaburici a menționat că este importantă asigurarea continuității proiectului, care se încheie în noiembrie 2018 și creșterea numărului de beneficiari  El a subliniat că Proiectul «Energie și Biomasă» contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei din biomasă - cea mai viabilă și accesibilă sursă de energie regenerabilă în Republica Moldova.


”Sporirea consumului de energie din biomasă, stimulează producerea durabilă de energie și dezvoltarea locală”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.


Prima etapă a proiectului «Energie și Biomasă», finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a fost realizată cu succes în perioada anilor 2011-2014. Din ianuarie 2015, proiectul a intrat în cea de-a doua fază de implementare. Bugetul acestuia constituie 9,41 de milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană.


 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load