COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Slusari spune cine este principalul vinovat al fraudei bancare

Slusari spune cine este principalul vinovat al fraudei bancare

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că prima persoană care se face vinovată de frauda din sistemul bancar este fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțan.

În opinia lui, schema furtului, din punct de vedere juridic, a fost propusă anume de Dorin Drăguțan. Ulterior, trebuie să răspundă pentru acțiunile și inacțiunile sale Guvernul Leancă cu miniștrii de atunci Anatol Arapu și Andrian Candu. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8, transmite IPN.

Alexandru Slusari susține că atunci cînd s-a început procedura de atac raider nu doar asupra sistemului bancar, dar și asupra sistemului de asigurări, atacatorii încă nu știau care va fi finalul acestui Joc. „Apetitul venea pe parcurs. Adică, pe cît ei observau impotența instituțiilor statului sau pe măsură ce aceste instituții erau treptat capturate, apetitul creștea. Și de la ideea luării sub control a Băncii de Economii, au ajuns la devalizarea a trei bănci. De la asta au ajuns la ideea resurselor valutare de la Banca Națională ca, pînă la urmă, toate aceste furturi să fie împachetate și puse pe umerii cetățenilor în sumă dublă”, a declarat politicianul.

Potrivit lui Alexandru Slusari, schema fraudei, din punct de vedere juridic, a fost propusă de fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, a fost susținută de Andrian Candu, pe atunci ministru al economiei, garanțiile au fost semnate de fostul ministru al finanțelor Anatol Arapu, iar hotărîrea Guvernului de acordare a garanțiilor de stat a fost semnată de fostul premier Iurie Leancă. „De la Procuratură mi s-a comunicat că este regîndită cauza penală începînd cu august 2019 și pe aceste fapte este pornit dosar penal și toate materialele Comisiei sînt anexate la acesta”, a afirmat președintele Comisiei.

În opinia lui, primul care se face vinovat de întreaga fraudă bancară și primul care trebuie tras la răspundere este fostul guvernator Dorin Drăguțan. După el, la răspundere trebuie tras Guvernul Leancă pentru că a acordat garanții de stat fără control în cele trei bănci fraudate. „Atunci cînd voi veniți și spuneți că trei bănci n-au lichidități, bani nu sînt și în trei săptămîni noi vedem că ies 25 de miliarde de lei din țară, ce e asta?”, se întreabă deputatul.

Totodată, Alexandru Slusari spune că a solicitat de la Procuratură informații despre presupusa implicare a firmei soțului președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în furtul miliardului. „Dat fiind faptul că există interes public, astăzi Comisia a expediat demersul către organele de drept vizavi de această firmă pretins asociată cu soțul Zinaidei Greceanîi”, a afirmat politicianul.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load