Situație alarmantă pentru apicultorii moldoveni

Situație alarmantă pentru apicultorii moldoveni

Situație alarmantă pentru apicultorii moldoveni. În ultima săptămîna, peste 2 mii de familii de albini din mai multe prisăci din țară au început să moară pe un capăt.


Apicultorii intuiesc că acestea s-au otrăvit, iar sursa contaminării ar putea fi substanțele chimice folosite la stropirea copacilor din livezi, care, în această perioadă sînt în floare. Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor spun că în prezent, inspectorii din cadrul instituţiei investighează două cazuri din raioanele Ialoveni şi Ungheni, unde, în ultima săptămînă, au murit otrăvite cîteva milioane de albinie.


"Acestea sînt simtomele albinelor otrăvite. Ea cade, nu are puteri, mişcă din picioare, este răsturnată. Şi iată aşa se chinuie cîteva zile, după care mor". Albinele au început să moară în prisaca lui Anatol Dubnic, din satul Şicovăţ, raionul Ungheni, la sfîrșitul săptămînii trecute. 


În ultimile 7 zile, în jur de 2000 de familii de albine din mai multe raioane ale ţării au murit parţial dupa ce s-au otravit cu insecticidele folosite pentru tratarea copacilor din livezi şi păduri.


În prezent, ANSA învestighează două astfel de cazuri, în raioanele Ialoveni şi Ungheni. "Agentul economic cum observă, sau cineva îi spune că este o problemă, ei a doua zi încep stropirile, fără a anunţa. Şi iată aici este ruptura, lipsa de comunicare între agricultori, apicultori, administraţia publica locală. Şi pătimim noi,agricultorii ar trebui să înţeleagă, că distrugînd albina, îşi taie creanga de sub ei", a spus preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim.


În Republica Moldova sînt înregistraţi peste 7 mii de apicultori. Anul trecut, în jur de 15 mii de familii de albine din țară au murit în urma tratării necontrolate a livezilor cu substante chimice.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load