COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Se propun noi reguli de acordare a subvențiilor pentru producătorii de nuci

Se propun noi reguli de acordare a subvențiilor pentru producătorii de nuci

Subvențiile pentru cultura nucului ar putea fi acordate în funcție de densitatea de plantare și soiuri.

Această propunere a fost făcută astăzi, 23 octombrie, în cadrul unei ședințe organizate de către MADRM la solicitarea producătorilor și exportatorilor de nuci.

Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de culturi Nucifere, spune că o bună parte din livezi sînt plantate cu soiuri ce nu corespund cerințelor pieței. Totodată, cheltuielile suportate la înființarea unei livezi de nuci clasice și intensive, evident, diferă. Astfel, este necesar de a acorda subvențiile diferențiat, în dependență de densitatea de plantare.


„Costurile de înființare a unei plantații de nuc diferă. Astfel, consider că, pentru 100-125 pomi per hectar este necesar ca valoarea subvenției să fie de de 14 mii de lei, pentru 126-178 pomi – 20 de mii de lei per hectar, iar pentru densitatea de 178-358 de pomi suma să constituie 30 de mii de lei per hectar. Cred că, este un lucru firesc, deoarece cheltuielile de înființare sînt diferite. Cu cît schema de plantare este mai densă, cu atît subvențiile trebuie să fie mai mari. Totodată, este necesar ca producătorii să treacă la producerea nucilor în sistem intensiv și să planteze soiuri noi. O bună parte din plantații oferă mai puțin de jumătate de tonă per hectar, fiind soiuri slab productive și livezi bătrîne”.

Acesta a mai adăugat că, de multe ori, producătorii înființează livezile de nuc fără a lua în calcul dacă soiul plantat este sau nu productiv sau solicitat pe piață.

„Cea mai mare problemă care stagnează dezvoltarea este sortimentul, deoarece soiurile obținute în anii 60-70 oferă producții foarte mici, dar și calitatea miezului nu corespunde cerințelor pieței. Este timpul să depășim acest impediment și să plantăm soiuri noi, productive, ce sînt solicitate pe piață. Discutînd cu mai mulți producători, am creat o listă a soiurilor ce trebuie subvenționate, deoarece sînt solicitate pe piață. Trebuie să excludem din subvenționare soiurile ce nu corespund cerințelor actuale ale pieței. Producătorii de material săditor continuă să producă soiuri ce nu au viitor, iar oamenii să le planteze. Acum, cei ce se confruntă cu problema comercializării defrișează livezi cu soiuri ce nu mai sînt solicitate pe piață, iar alții le plantează”, a conchis Oleg Tîrsînă.

Georgeta Mincu, a menționat că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va întreprinde măsuri pentru a soluționa această problemă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load