TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Se extinde Zona Economică Liberă Bălți la Dubăsari

Se extinde Zona Economică Liberă Bălți la Dubăsari

Componenţa Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți va fi completată cu un nou teren de 7,5 ha, amplasat în localitatea Pîrîta, raionul Dubăsari.


Extinderea Zonei este prevăzut într-un proiect de modificare a Legii privind ZEL Bălți, care a fost înregistrat în Parlament, transmite Bizlaw.md.


Terenul acordat va constitui o sub-zonă a ZEL Bălți. Autorii proiectul notează că motivele creării unei sub-zone sînt de ordin economic, social, politic și de securitate. În raionul Dubăsari sînt înregistrați circa 2.273 de agenți economici, cu o cifră de afaceri modestă și cu puțini angajați.


Autorii susțin că prin crearea aceste sub-zone vor fi create noi locuri de muncă în regiune, va fi îmbunătățită situația socio-economică a localităților din preajmă și va fi adusă o contribuție semnificativă la proiectul de reunificare pașnică a țării.


Valoarea investițiilor în ZEL Bălți a constituit în 2018 – 36 milioane de dolari, iar exporturile au ajuns la 6353,8 milioane de lei. Zona include 66 de rezidenți, iar taxele și impozitele calculate pentru anul trecut au constituit 814,0 milioane de lei.


Rezultatele ZEL Bălți depășesc cumulativ rezultatele celorlalte șase zone economice libere din țară, la capitolul investiții și locuri de muncă create.


Zona are semnate contracte cu investitori ca Draexlmaier, Gebauer&Griller, Sumitomo, La Triveneta Cavi, Coroplast, Fritzmeier, etc.


Volumul total al investițiior înregistrate în ZEL Bălți, pe parcursul a 9 ani de activitate, constituie 202 milioane de dolari.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load