TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rusia nu mai vrea să ofere transportatorilor din Moldova autorizații de export

Rusia nu mai vrea să ofere transportatorilor din Moldova autorizații de export

Federația Rusă a oferit, pentru anul 2019, doar 15.000 de autorizații de export pentru transportatorii din Moldova, o cifră prea mică pentru necesitățile reale ale țării noastre, susțin reprezentanții Ministerului Economiei.

În urma solicitărilor repetate ale MEI, autoritățile ruse au acceptat, totuși, să mai emită suplimentar de 1.250 autorizații, în trimestrul III al anului curent, însă nici acestea nu sînt suficiente, transmite unimedia.info


Cota de autorizații de export în Federația Rusă este negociată anual între Republica Moldova și Federația Rusă, în cadrul ședințelor Comisiilor mixte din domeniu, iar schimbul de autorizații este realizat de regulă la începutul fiecărui an. „Cu regret, în cazul părții ruse, aceasta nu a dat dovadă de flexibilitate și ca rezultat, unilateral, pe parcursul ultimilor ani a redus contingentul de autorizații. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18.000 de autorizații, pentru 2019 reprezentanții parții ruse au stabilit un contingent de 15.000 de autorizații”, se menționează într-un comunicat al MEI.

Ministerul Economiei de la Chișinău a remis părții ruse mai multe solicitări de a majora cota de autorizații, majoritatea fiind refuzate. „Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații, a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sînt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%. De asemenea, partea rusă a subliniat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state”, se mai adaugă în comunicat.

Totuși, în rezultatul negocierilor, s-a decis că Federația Rusă va mai acorda Moldovei suplimentar 1.250 de autorizații în trimestrul III a anului curent.

Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi luată doar după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai tîrziu de 15 octombrie curent.

Subiectul a fost abordat atît în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, cît și în cadrul forumului economic moldo – rus. Pentru a debloca cel puțin situația în luna august curent, asociațiile transportatorilor rutieri internaționali din Republica Moldova și Federația Rusă au organizat o întrevedere a operatorilor de transport ai ambelor state, cu participarea reprezentanților exportatorilor moldoveni, pentru elaborarea măsurilor corespunzătoare.

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea pentru anul 2019 a unei cote suplimentare de autorizații - 7.000 bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova, iar în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizații.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1.214 autorizații. În perioada 01 – 17 octombrie au fost eliberate 380 autorizații pentru 182 de operatori de transport.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load