TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rusia ar putea să ofere autorizaţii suplimentare pentru transportatorii moldoveni, dacă...

 Rusia ar putea să ofere autorizaţii suplimentare pentru transportatorii moldoveni, dacă...

Autorităţile de la Moscova ar putea emite autorizaţii de export suplimentare pentru exportatorii din Republica Moldova, abia după ce se va monitoriza cota de participare a operatorilor din Federaţia Rusă pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri.

Cu o astfel de precizare a venit ieri Ministerul Economiei şi Infrastructurii după ce exportatorii din R. Moldova s-au plâns că, de câteva săptămâni, sunt blocaţi şi nicicum nu pot să obţină permise de duce în Rusia fructe şi legume.


Cei de la minister spun că pentru soluționarea acestei probleme, atât anul trecut, cât și în acest an, au fost remise multiple adresări către partea rusă cu solicitarea de majorare a cotei de autorizații, cele mai multe dintre acestea fiind refuzate.

Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%.

De asemenea, partea rusă a menționat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state.

Totuși, în rezultatul negocierilor, dar și luând în considerație măsurile planificate, partea rusă a acceptat acordarea în trimestrul III a anului curent a unui număr suplimentar de 1250 autorizații.

Cota de autorizații de export în Federația Rusă este negociată anual între Republica Moldova și Federația Rusă, în cadrul ședințelor Comisiilor mixte din domeniu. Iar schimbul de autorizații este realizat de regulă la începutul fiecărui an.

În ultimii doi ani, autorităţile de la Moscova au redus numărul de autorizații. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18 mii de autorizații, pentru 2019 reprezentanții părții ruse au stabilit o cotă de 15 mii de autorizații.

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea pentru anul 2019 a unei cote suplimentare de autorizații – şapte mii bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova.

În perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizații.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1214 autorizații. În perioada 01 – 17 octombrie au fost eliberate 380 de autorizații la 182 de operatori de transport.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load