COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Rezervele valutare bat record după record

Rezervele valutare bat record după record

În luna iulie 2020, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au crescut cu circa 92 milioane de dolari și au ajuns la nivelul de 3.285,5 milioane de dolari, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Acesta este cel mai înalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la începutul anului valoarea activelor oficiale de rezervă s-a majorat cu aproape 226 milioane de dolari, scrie unimedia cu referire la mold-street.com.

O astfel de evoluție din luna iulie 2020, este explicată de BNM în special prin aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA, care a asigurat circa 50% din creștere – 45,85 milioane de dolari.


Un alt factor l-au constituit intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută – cu 30 milioane de dolari.

La creștere a contribuit înregistrarea celei de-a doua tranșe de împrumut în favoarea Ministerului Finanțelor debursată de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistență macrofinanciară, în valoare de 22,96 milioane de dolari.

Menționăm că dacă în 2019 activele oficiale de rezervă au crescut cumulativ cu circa 64,44 milioane dolari, apoi în 2018 - cu circa 192 milioane dolari, în 2017 - cu circa 597 de milioane dolari, iar în 2016 - cu 470 milioane de dolari.

Rezerva valutară a țării este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load