TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Reguli noi privind controalele de stat: Cînd vor intra în vigoare

Reguli noi privind controalele de stat: Cînd vor intra în vigoare

De la 1 ianuarie 2020, controalele de stat asupra activității întreprinzătorilor vor fi planificate și efectuate exclusiv în Registrul de Stat al Controalelor.

Subiectul controalelor de stat a fost dezbătut astăzi la Guvern în cadrul Ședinței Consiliului Național pentru soluționarea disputelor, prezidată de Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu.

Potrivit unui raport prezentat la ședință, aproape 70% din numărul controalelor de stat efectuate în anul 2018 au fost neanunțate și doar 30% - planificate. Astfel, din numărul total de 65.395 de controale efectuate, aproape 45 de mii au fost neplanificate, iar puțin peste 20 de mii - organizate.


Decalajul exagerat de mare l-a nemulțumit pe Andrei Spînu, care a solicitat ca pe viitor, majoritatea controalelor de stat asupra activității agenților economici să fie planificate și nu invers.

„Nemulțumirea oamenilor față de organele de control este foarte mare, iar încrederea acestora în instituțiile statului este extrem de mică. Lucrurile nu mai pot continua așa. Controalele de stat nu trebuie să fie o bîtă pentru întreprinzători și nici o sursă de încurajare a corupției!”, a declarat Andrei Spînu.

Datele prezentate în raport pentru primele 6 luni ale anului 2019 mai arată că numărul controalelor planificate pentru întreg anul curent, 28 mii de controale, a fost deja depășit în prima jumătate a anului, fiind efectuate circa 32 mii de verificări.

În context, Șeful Cancelariei de Stat a cerut ca din anul viitor controalele să fie desfășurate în mod organizat, să aibă scopul de informare și nu de sancționare. În plus, toate acțiunile să fie incluse în Registrul de Stat al Controalelor (RSC), mai ales că recent Banca Mondială a finalizat modificările propuse pentru versiunea a 2-a a RSC.

În topul instituțiilor care anul trecut au realizat cele mai multe controale de stat se înscriu: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor - peste 30 de mii de controale, Serviciul Fiscal de Stat - aproape 19 mii și Agenția Națională pentru Sănătate Publică care a înregistrat circa 11 mii de controale.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load