COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Recuperarea restanțelor de la buget în impas

Recuperarea restanțelor de la buget în impas

La finele anului 2019, obligațiile fiscale datorate de diverși agenți economici la bugetul de stat înscrise în evidența specială au trecut de 12 miliarde de lei, susține Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

Astfel, doar în anul 2019 valoarea obligațiilor fiscale la Bugetul Public Național care figurau în evidența specială s-a majorat cu circa 541 milioane lei, din 2017 acestea au crescut cu circa trei miliarde de lei, iar în ultimii 10 ani - de circa 20 de ori, transmite Mold-street.com.

Principalii datornici, companii în insolvență


Potrivit Curții de Conturi, din totalul acestora, 6,7 miliarde lei revin datoriilor contribuabililor aflați în procedură de insolvabilitate.

"Conform art.129 din Codul Fiscal se statuează că aceste obligații sînt considerate restanțe, iar conform art. 206 sînt atribuite la obligații fiscale înregistrate în evidența specială", susţin auditorii.

În acest context, ei menționează că pînă recent lipseau normele metodologice elaborate de Ministerul Finanțelor privind modul de raportare a restanțelor ale contribuabililor insolvabili, iar pe parcursul auditului realizat de Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor a efectuat modificări în Regulamentul nr. 103 din 09.12.2005, "stipulînd că obligațiile fiscale restante ale contribuabililor insolvabili nu se raportează ca restanțe".

Printre cei mai mari restanțieri/datornici se numără, în special, companii aflate în insolvență: de la întreprinderi de stat (Moldresurse, de exemplu, are de aproape un deceniu o restanță de circa 30 milioane lei), la firme implicate în scheme de evaziune fiscală.

Unele dintre acestea au obligații fiscale restante la Bugetul Public Național ce se apropie de circa jumătate de miliard de lei, pe care Fiscul nu le poate recupera deja de 3-4 ani de zile.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load