COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat a fost aprobat în prima lectură

Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat a fost aprobat în prima lectură

După mai multe dezbateri și luări de cuvînt oferit tuturor fracțiunilor, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Volumul bugetului de stat pentru anul 2020 se diminuează la venituri – cu 649,5 mil. de lei pînă la 37 201,5 mil. de lei, la cheltuieli – cu 1 856,7 mil. de lei pînă la 53 200,9 mil. de lei. Respectiv, deficitul se diminuează cu 1 207, 2 mil. de lei: de la 17 206, 6 mil. de lei pînă la 15 999,4 mil. de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Printre factorii de bază care au determinat modificările operate sînt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici; evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 și a calamităților naturale; reducerea cheltuielilor pentru unele programe neprioritare; suport suplimentar pentru agricultori prin rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA); ajustarea fondurilor Asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) și Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), inclusiv pentru majorarea ajutorului unic pentru beneficiarii de pensii de la 700 la 900 de lei.


Proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost elaborat de Ministerul Finanțelor. Potrivit autorilor, toți parametrii reevaluați au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional (FMI) în cadrul discuțiilor privind noul Program al FMI pentru Moldova.

Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, Legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă în două lecturi. Procedurile de elaborare, prezentare şi adoptare a legilor privind modificarea bugetelor sînt similare celor pentru legile bugetare anuale.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load