Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Programul ”Prima Casă” va fi extins

12 iun. 2020,, 12:44   Economie
2197 0

Ministerul Finanțelor a iniţiat elaborarea proiectului Hotărîrii Guvernului privind aprobarea proiectului de lege cu privire la modificarea Legii despre unele măsuri în vederea implementării Programului de stat” Prima casă”.

Procedura este necesară în contextul extinderii Programului asupra altor categorii de beneficiari, precum și revizuirii condițiilor de accedere în program în scopul facilitării accesului persoanelor fizice la propria locuință, transmite moldpres.md.

Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, ministrul Finanţelor, modificările vizează angajații din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție și Administrației Naționale a Penitenciarelor. „În cadrul proiectului statul va achita corpul creditului, iar beneficiarul dobînda acestuia. Vor fi eligibile persoane cu vîrsta de pînă la 50 de ani, inclusiv cei de 50 de ani, iar costul maxim al imobilului este de 1 milion lei. Participarea inițială va fi de 0%”, a explicat Puşcuţa.

Anterior au fost votate mai multe modificări privind extinderea numărului cetățenilor care vor beneficia de credite ipotecare parțial garantate de stat și care vor primi compensații din buget în cadrul programelor de compensare demarate în cadrul Programului de stat ”Prima casă”.

Astfel, a fost majorată limita de vîrstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani. De asemenea, a fost micșorată cota participației proprii inițiale de la 10% pînă la minim 5% din prețul de procurare a locuinței. Totodată, a fost înlocuită condiția privind lipsa imobilului sau spațiului locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 metri pătraţi per membru de familie, cu acordarea posibilității de a accede în Program pentru persoanele fizice care dețin imobil în proprietate dar intenționează să-și îmbunătățească condițiile de trai prin procurarea de locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.


De asemenea, proiectul de lege prevede includerea în categoriile beneficiarilor de compensații a persoanelor care au accesat un credit ipotecar pînă la lansarea Programului în martie 2018.

Solicitanţii trebuie să fie angajaţi oficial la instituții de stat sau companii private și să dispună de venituri din surse oficiale. De la lansarea, în martie 2018, a Programului de stat „Prima Casă” pînă în prezent au fost procurate peste patru mii de locuințe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?