COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Prognoza Băncii Mondiale privind creșterea economiei moldovenești

Prognoza Băncii Mondiale privind creșterea economiei moldovenești

Banca Mondială consideră că în 2019 și 2020 produsului intern brut (PIB) din Moldova va crește cu 3,6%, iar în 2021 – cu 3,8%, transmite Noi.md.

După cum s-a menționat în raportul Băncii Mondiale ”Perspectivelor economiei globale” din noiembrie, economiștii BM consideră că, pe fondul scăderii remitențelor și a cererii externe mai slabe, economia Moldovei va crește într-un ritm moderat, iar pînă la sfîrșitul anului 2019, PIB-ul țării va crește cu 3,6%.

În 2020, situația nu se va schimba semnificativ, iar creșterea PIB este prevăzută la nivel de 3,6%.


Cu toate acestea, în 2021, se așteptă o consolidare a creșterii economice în principalele țări-partenere ale Moldovei, ceea ce va influența și creșterea PIB-ului moldovenesc, care, potrivit prognozelor, va crește cu 3,8%.

Prognoza actualizată a BM presupune continuarea implementării reformelor de către autoritățile țării, pe fondul stabilizării situației financiare, se așteaptă o creștere a consumului privat și a investițiilor, va crește încrederea sectorului privat, iar indemnizațiile sociale și salariile în sectorul public vor crește. Exporturile vor crește lent după 2020 în tandem cu creșterea cererii externe, deficitul de cont curent va fi mai mic decît valorile istorice.

Cele mai dinamice sectoare ale economiei în următorii ani vor fi comerțul, sectorul TIC și industria, contribuția sectorului agricol la creșterea economică va fi nesemnificativă.

Experții BM remarcă faptul că în 2019 în Moldova s-au scumpit produsele alimentare și serviciile comunale, declanșînd creșterea inflației, dar pe termen mediu, inflația nu va depăși coridorul țintă stabilit de Banca Națională.

Conform prognozei Băncii Mondiale, rata medie anuală a inflației în 2019 va fi de 4,7%, în 2020 - 4,8%, în 2021 - 5%.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load