Principala întrebare la care nu răspunde raportul Kroll 2

Principala întrebare la care nu răspunde raportul Kroll 2

Raportul Kroll 2 nu răspunde la cea mai importantă întrebare: „Care este proporția fraudei?” sau, altfel spus, „Cîți bani s-au furat pînă la urmă”, spune expertul WatchDog Sergiu Tofilat. 


„Kroll afirmă că în 2012-2014 Grupul Șor a primit credite de 2.9 miliarde de dolari, dar o bună parte din bani a mers la restituirea creditelor. De exemplu, din creditele luate în 2013 au fost stinse creditele acordate în 2012. Trebuie analizat portofoliul de credite din noiembrie 2014 și divizat în două componente: credite ordinare, acordate firmelor care au activitate; credite fictive, care de fapt și reprezintă valoarea fraudei”, a comentat Sergiu Tofilat.


De asemenea, expertul spune că în raport nu se spune nimic despre modificările făcute în legislație care au contribuit la implemenatrea schemelor de fraudare a sistemului bancar; despre rolul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), „mai ales la etapa de procurare “coordonată” a acțiunilor din cele tei bănci și instituirea cu întîrziere a administrării speciale după aprobarea primei garanții secrete de 9.5 miliarde lei. BNM a început monitorizarea Grupului Șor din septembrie 2010 și “urmărea cu atenție” cum dispar banii din bănci”, precizează Tofilat.


Expertul este de părere că raportul „în mare parte e beletristică”.


În același timp, Tofilat spune că și calitatea documentului dat publicării este proastă ceea ce face complicată examinarea lui: „Raportul e scanat necalitativ, multe scheme descrise nu se văd. Pe lîngă asta, ce sens are să ascunzi informația dacă beneficiarii și așa cunosc totul? Nu exclud că ei chiar au coordonat ce informație a fost transmisă celor de la Kroll, dar și caietul de sarcini. Probabil de asta nu regăsim numele lui Plahotniuc printre beneficiari”, a scris Sergiu Tofilat pe pagina sa de Facebook.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load