Primăria din Bălți riscă să rămînă cu conturile blocate

Primăria din Bălți riscă să rămînă cu conturile blocate

Conturile Primăriei Bălți riscă să fie blocate, avertizează Ministerul Finanțelor. Întreprinderile municipale care au accesat credite pentru proiecte de infrastructură nu pot rambursa banii.

Autoritățile locale au fost garanți, așa că acum datoriile acumulate urmează să fie achitate din bugetul local. "72 milioane 600 constituie datoria Întreprinderii Regia Apă Canal pe creditele angajate de la Ministerul de Finanțe.

Datoria cu termenul expirat la 1 ianuarie constituie 11 milioane 847 mii lei. Dacă Regia Apă Canal nu va achita datoria respectivă, va fi blocat contul bugetului municipal", a spus șefa direcție Primăria Bălți, Vera Rusu.În 2007, Apă Canal Bălți a accesat un credit de 3 milioane de euro de la BERD pentru renovarea sistemului de apeduct și canalizare. În ultima perioadă însă întreprinderea nu poate plăti rata lunară.

Instituția a acumulat şi o datorie de aproape 104 milioane de lei față de furnizorii de energie electrică și Acva-Nord Soroca. La cererea creditorilor, conturile întreprinderii au fost blocate de instanța de judecată. Autoritățile locale au cerut Ministerului Finanțelor să intervină pentru a identifica o soluție. "Datoriile respective vor fi examinate la nivel central. Poate se va rezolva prin reeșalonarea datoriilor. Creditele date sunt angajate pe 30 de ani până în 35, dar cerem să fie reeșalonate pe 40 de ani, ca sumele respective să fie mai mici pentru ca să poată fi achitate de întreprinderile respective", a comunicat șefa direcție Primăria Bălți, Vera Rusu.Întreprinderile muncipale din Bălți au o datorie de 137 de milioane de lei față de instituțiile creditoare.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load