Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Prevederile legislative care ar fi dus la furtul miliardului urmează să fie anulate

8 aug. 2019,, 13:20   Economie
2457 0

Trei deputați ai blocului ACUM - Dumitru Alaiba, Igor Grosu și Sergiu Litvinenco - au înregistrat un proiect de lege care vine să anuleze mai multe prevederi care, spun ei, au contribuit la furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești.

Inițiativa prevede, printre altele, acordarea asistenței de lichiditate în situații de urgență doar băncilor solvabile și viabile și precizarea listei de active eligibile acceptate de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) în calitate de garanţii la acordarea de credite băncilor, notează agora.md.

Potrivit autorilor proiectului, în ultimii ani R. Moldova a fost ţinta unor masive crime financiare — spălări de bani, delapidări şi fraude cu grave consecinţe economice, sociale şi politice. Aceste crime au fost posibile în primul rînd din cauza legislaţiei elaborate într-un mod anume, pentru a le facilita.

„Un element-cheie în furtul unui miliard de dolari SUA din rezervele Băncii Naţionale ale Moldovei a fost posibilitatea legală a BNM de a oferi asistenţă de lichiditate în situaţie de urgenţă celor trei bănci insolvabile, care ulterior au falimentat. Această prevedere a fost posibilă datorită unor modificări legislative în legislaţia naţională efectuate cu doar o lună înainte de furtul unui miliard de dolari SUA din rezervele BNM prin oferirea unor credite de urgenţă celor trei bănci comerciale insolvabile — Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Proiectul de lege propune anularea acestor prevederi”, se arată în nota informativă.


Principalele prevederi ale proiectului

- definirea noţiunii de asistenţă de lichiditate în situaţii de urgenţă în Legea nr. 548/1995;

- statuarea expresă a faptului că asistenţa de lichiditate în situaţii de urgenţă poate fi acordată doar băncilor solvabile şi viabile, eliminînd astfel ambiguitatea de la art.18 alin. (3) din Legea nr. 548/1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei;

- precizarea listei de active eligibile acceptate de către BNM în calitate de garanţii la acordarea de credite băncilor. Se propune excluderea din lista activelor eligibile pentru garantarea creditelor a cambiilor simple şi a titlurilor emise cu privire la bunuri sau mărfuri, avînd în vedere că astfel de instrumente nu sînt utilizate frecvent pe piaţa autohtonă;

- actualizarea cadrului legal privind rezervele obligatorii, unul din principalele instrumente monetare administrative aplicat de către Banca Naţională în scopul controlului monetar şi managementului lichidităţii;

- ajustarea prevederilor Legii nr. 419/2006 şi a altor legi conexe avînd în vedere amendamentele operate la Legea nr. 548/1995 cu privire la BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?