Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Prețurile la gaz ar putea crește

10 feb. 2020,, 12:45   Economie
4202 3

Un proiect de hotărîre al ANRE, supus consultărilor publice, oferă o nouă interpretare a prevederilor unei decizii controversate, adoptată tot de Agenţie acum 2 ani, sub presiunea fostului premier Pavel Filip.

Efectul ar putea fi costuri de sute de milioane de lei și o posibilă majorare a tarifelor, transmite NOI.md cu referire la Mold-street.com.

Inițiativa Consiliului de administrație al ANRE pare a fi o continuare a altor decizii controversate, adoptate anterior de instituție, conducerea căreia a fost (și rămîne) subordonată politic.

Hotărîrile ANRE au deja putere retroactivă


Componenta ”inovativă” (și ilegală) a proiectului promovat de ANRE se conține în sintagma ”pentru anul 2018”, deși hotărîrea privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale a fost adoptată pe 16 martie 2018. Potrivit ANRE, prin sintagma respectivă „se va înțelege întreg anul 2018, perioada cuprinsă între 01 ianuarie 2018 și pînă la 31 decembrie 2018”.

Amintim că prin această decizie tarifele la gaze au fost reduse cu 20,3%, iar potrivit ANRE, Moldovagaz și subsidiarele ei urmau să aplice această hotărîre din 1 ianuarie 2018, adică să recalculeze facturile achitate în primele luni ale anului 2018 de către toți consumatorii pînă la data aprobării noilor prețuri reglementate.

Și premierul de atunci, Pavel Filip, promitea că decizia ANRE va fi retroactivă, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.

Decizia ANRE de a aplica retroactiv tarifele la gaze a fost criticată şi apreciată ca una politică și incorectă.

„Așa se întîmplă cînd ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenția putea, însă, să spună că nu e posibil și să adopte o decizie clară și corectă, ca să nu apară asemenea confuzii și interpretări. Acum, însă, va trebui să intervină pentru a corecta", declara în anul 2018 pentru Mold-Street.com expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

Discriminarea consumatorilor

Iniţial, Moldovagaz nu a contestat decizia ANRE şi a recalculat facturile achitate, însă doar pentru consumatorii casnici, susținînd că prevederile hotărîrii ANRE nu sînt valabile și pentru companii sau instituţii. Aceasta a generat acuzaţii de discriminare a consumatorilor de către monopol şi litigii în instanţe.

Însă dacă pentru recalculul facturilor consumatorilor casnici au fost nevoie peste 100 milioane lei, pentru cele ale consumatorilor noncasnici era vorba de o sumă de aproape trei ori mai mare (circa 300 milioane lei).

Presată de pretenţiile unor companii de a face recalculul facturilor şi riscul de a achita sute de milioane lei, Moldovagaz s-a adresat la ANRE, cerînd să emită o hotărîre oficială de interpretare a Hotărîrii din 16 martie 2018 "în partea ce ține de data din care urmează să intre în vigoare noile tarife". Răspunsul ANRE a fost că tariful este pentru întreg anul, fără însă a emite o hotărîre în acest sens.

Instanța cere explicații

În octombrie 2018, Moldovagaz s-a adresat în instanță, care, după opt ședințe, pe 27 martie 2019 a decis să oblige Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să emită "o hotărîre de explicare a Hotărîrii privind tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale nr. 88/2018 din 16.03.2018 în partea aplicării ei pentru perioada 01.01.2018-17.03.2018".

Unul dintre argumentele invocate de instanță este faptul că anterior ANRE nu adopta decizii cu caracter retroactiv, iar pînă la 17 martie 2018 au fost în vigoare tarifele stabilite de ANRE prin decizia din 26 ianuarie 2016, intrate în vigoare la 1 februarie 2016.

"În condițiile în care în intervalul de timp 1 ianuarie 2018 – 17 martie 2018 era în vigoare tariful stabilit de Hotărîrea nr.19/2016 din 26 ianuarie 2016..., este întemeiată poziția furnizorului de gaze naturale privind explicarea faptului în ce măsură este obligatorie aplicarea retroactivă pentru perioada 01 ianuarie 2018 – 17 martie 2018 a altui tarif și anume cel aprobat", scrie în verdictul instanței.

Pe 4 aprilie 2019, ANRE a depus apel nemotivat împotriva hotărîrii menționate, solicitînd casarea hotărîrii judiciare și emiterea unei noi hotărîri cu privire la respingerea acțiunii ca fiind nefondată și neîntemeiată. Pe 3 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău a emis o încheiere, în care constata o serie de neajunsuri în cererea ANRE și obliga Agenția să depună o cerere suplimentară de apel "cu indicarea motivelor de fapt și de drept pe care se întemeiază apelul, probelor invocate în susținerea apelului, cu prezentarea lor". În caz contrar apelul urma a fi declarat inadmisibil.

Pe 24 decembrie 2019, hotărîrea instanţei de fond a devenit definitivă și irevocabilă, iar ANRE a fost obligată să ofere o interpretare a propriei decizii.

Argumentele ANRE

Această argumentare a fost emisă pînă la urmă. Într-o nota informativă, administraţia ANRE explică că textul hotărîrii din 16 martie 2018 „identifică expres perioada pentru care acesta urmează să producă efecte, și anume întreg anul 2018”.

„În ipoteza în care se dorea ca această hotărîre să fie aplicabilă pentru perioada rămasă a anului 2018, Agenția ar fi indicat expres perioada în lunile rămase sau evita să includă în textul hotărîrii sintagma ”pentru anul 2018” (a se vedea alte HCA al ANRE de aprobare a tarifelor și prețurilor reglementate)”, a menționat conducerea ANRE.

Totodată, Agenția susţine că Moldovagaz a aplicat incorect „pct. 1 din Hotărîrea Consiliului de administrație al ANRE din 16 martie 2018 privind tarifele și prețurile la gaze naturale, fără a efectua recalcul pentru persoanele juridice (conform tarifelor noi) în perioada 1 ianuarie - 16 martie 2018” - și a subliniat faptul că Moldovagaz nu a contestat decizia Agenţiei în termenul prescris de lege.

Efectele juridice ale hotărîrilor ANRE

Greșeala fostei administraţii a Moldovagaz este că nu a contestat din start decizia ANRE şi a executat prevederile ei, fie şi parţial. Pe de altă parte, aplicarea retroactivă a deciziilor ANRE (sau oricăror alte instituții) este o încălcare a Constituţiei, or hotărîrile ANRE produc efecte juridice din momentul intrării în vigoare, și anume din data publicării în Monitorul Oficial.

Este un moment important, care merită a fi evidențiat: hotărîrea unui organ public se aplică din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Aşa s-a întîmplat în anul 2016, cînd o altă hotărîre a ANRE de ajustare a tarifelor la gaze a fost adoptată pe 26 ianuarie 2016, publicată pe 29 ianuarie şi „intrată în vigoare la data de 01 februarie 2016”.

ANRE a ignorat expres art.7 (2) f) al Legii cu privire la gazele naturale, care stabilește că Agenţia asigură ca preţurile şi tarifele reglementate şi metodologiile de calculare a acestora să fie aprobate înainte de intrarea acestora în vigoare, în condiţiile stabilite în Legea privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale.

Legea, totodată, obligă ca aceste preţuri şi tarife să fie justificate, rezonabile, transparente şi nediscriminatorii, bazate pe performanţă, să reflecte cheltuielile necesare şi justificate, să permită efectuarea de investiţii pentru asigurarea funcționării continue a reţelelor de gaze naturale.

Cine va plăti pentru deciziile ANRE

Administraţia Moldovagaz susţine că intepretarea ANRE este ilegală şi dacă va fi adoptată ar putea avea efecte grave pentru companie şi sistemul gazier, deoarece în prezent compania „nu dispune de resurse financiare pentru efectuarea recalculării”.

Moldovagaz susține că diminuarea tarifelor în anul 2018 a fost arbitrară, fără a lua în calcul cerințele Metodologiei de calcularea a prețurilor și tarifelor la gazele naturale sau devierile tarifare ale anilor precedenți, pe fundalul lipsei costurilor de bază.

Aici menționăm că abia pe 16 august 2019, după 4 ani de examinare, ANRE a aprobat costurile de bază pentru serviciile de furnizare și distribuție a gazelor naturale.

Actualmente devierile tarifare negative înregistrate de Moldovagaz pentru perioada 2011-2019 se ridică la enorma sumă de pecte 2,4 mliarde lei, iar în cazul recalculării (diminuării) venitului efectiv pentru anul 2018 suma devierilor tarifare automat se va majora aproximativ cu încă 300 milioane lei, care ar urma să fie restituite prin tarifele anilor următori inclusiv și de la consumatorii casnici, în cazul în care ANRE decide astfel.

Altfel spus, toate aceste sume ar urma să fie incluse în calculul tarifelor la gaze, fapt ce creşte riscul unei majorări semnificative a acestora. Acesta este costul unor decizii adoptate de instituții care "pe hîrtie" sînt independente de fapt sînt la degetul mic al unor actori politici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?