COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Prețurile carburanților revin în atenția Guvernului

Prețurile carburanților revin în atenția Guvernului

Prețurile carburanților vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE).

Cel puțin asta afirmă premierul Ion Chicu. Acesta a afimat, după ședința săptămînală cu președintele Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi, că modalitatea actuală de stabilire a prețurilor la carburanți „nu este bună”, notează Noi.md cu referire la agora.md.

„Săptămîna aceasta vom finaliza elaborarea proiectului de modificare a legii ca ANRE să plafoneze iar prețurile la carburanți. Cunoașteți că am instituit comisia de monitorizare a prețurilor. Am analizat efectele modificării legii cînd prețurile se stabilesc de sine-stătător de operatori și credem că nu e o practică bună. Conform legii actuale, este reglementată rentabilitatea de 10%, dar nu avem nicio pîrghie să vedem costurile lor. Și aici ei au o mare flexibilitate mai ales la majorări. Se mai întîmplă și diminuări, ca săptămîna trecută, dar vrem să fie totul întemeiat. De asta o să revenim la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți”, a declarat Chicu.


Amintim că din martie 2019, petroliștii singuri stabilesc și schimbă prețurile de vînzare cu amănuntul a produselor petroliere, fără intervenția ANRE, așa cum era pînă atunci.

La modul practic, Chicu propune la revenirea stării lucrurilor de pînă la martie 2019.

Sursa citată precizează că la mijloc de ianuarie, prețul carburanților a crescut la benzinăriile din Republica Moldova. Gazul lichefiat s-a scumpit cu 12%, în timp ce benzina şi motorina - cu 3-4%.

Pe 20 ianuarie, după primul val de majorări, premierul Ion Chicu spunea că „fenomenul scumpirii este firesc, la fel ca și cel al diminuării prețurilor”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load