Polonia, gata de noi investiții în Moldova

Polonia, gata de noi investiții în Moldova

Polonia este gata de implementarea noilor investiții în Moldova, de extinderea comerțului bilateral, de dezvoltarea cooperării în domeniul agriculturii, turismului și în alte domenii.


Acest fapt a fost menționat de către ambasadorul Republicii Polone în țara noastră, Bartłomiej Zdaniuk, la întrevederea cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la care părțile au discutat aspecte ale extinderii cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Republica Polonia, relatează Noi.md.


Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a remarcat un flux pozitiv al volumului schimburilor comerciale și a relațiilor bilaterale din ultima perioadă, afirmînd că Guvernul Republicii Moldova pledează pentru dinamizarea comerțului între state.


În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a subliniat că Republica Polonia se situează pe locul opt la capitolul parteneri comerciali ai Republicii Moldova, după volumul schimburilor comerciale.


Referindu-se la crearea posibilităților de extindere a investițiilor poloneze în economia țării noastre, Chiril Gaburici a spus că Republica Moldova oferă oportunități de comerț liber și facilități vamale și fiscale pentru investitorii străini în zonele economice libere, dar și în parcul IT, care numără deja aproape o sută de rezidenți înregistrați.


De asemenea, acordurile semnate între Republica Moldova și Republica Polonia pe diverse domenii de activitate, inclusiv comercial-economic, financiar, transport, facilitează crearea unui climat investițional atractiv pentru mediul de afaceri.


Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk s-a pronunțat pentru dezvoltarea turismului și intensificarea schimburilor comercial-economice, reiterînd că volumul comerțului extern s-a dublat în ultima perioadă, iar partea poloneză este deschisă pentru noi investiții și schimburi comerciale.


De asemenea, ambasadorul Republicii Polone a remarcat interesul pentru dezvoltarea bilaterală a potențialului în agricultură, iar în acest scop poate fi efectuat un schimb de experiență cu privire la noile idei și tehnologii în domeniu.


Potrivit lui Bartłomiej Zdaniuk, produsele și vinurile moldovenești sînt prezente la cotă înaltă pe piața poloneză și se găsesc pe toate rafturile magazinelor.


La final, Chiril Gaburici i-a adresat felicitări lui Bartłomiej Zdaniuk cu ocazia alegerii Republicii Polone în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU pe perioada 2018-2019 și a mulțumit părții polone pentru asistența financiară și suportul oferit Republicii Moldova în implementarea reformelor și obiectivelor de integrare europeană.


În Republica Moldova activează 94 de întreprinderi cu capital polonez, investițiile însumînd peste 214 milioane de lei.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load