Platforma „DA” propune crearea unui fond de intervenții pe piețele agricole

Platforma „DA” propune crearea unui fond de intervenții pe piețele agricole

Contrar prevederilor legislației, autoritățile nu au creat în Republica Moldova un fond de intervenție în agricultură, comunică NOI.md.


Reprezentanții Platformei „DA” au menționat astăzi că încă în anul 2008 urma să intre în vigoare Legea privind organizarea și funcționarea piețelor produselor agricole, document ce prevedea crearea fondului special de intervenție, acest lucru însă nu s-a întîmplat.


Liderul formațiunii, Andrei Năstase, susține că situația în domeniu este îngrijorătoare, întrucît majoritatea piețelor angro sînt monopolizate, iar, în consecință, veniturile agricultorilor sînt mici, prețurile la mărfurile agroalimentare sînt exagerate pentru consumatorii finali.


Constituirea unui fond de intervenții ar fi necesară pentru procurarea de către stat, în anumite situații critice, a unei cantități determinate de producție agricolă, cu introducerea ulterioară pe piață a acestuia, a explicat Năstase. Potrivit lui, în cazul unor calamități naturale, cînd se atestă o creștere vertiginoasă a prețurilor, statul ar putea interveni pe piața produselor agroalimentare prin vînzarea stocurilor create anterior.


„Politica de intervenție pe piețele agroalimentare este practicată atît în țările UE, cît și în țările din Est, în situația cînd prețurile la produsele agricole grîu, porumbu, orz, carne scad pînă sub pragul de rentabilitate pentru producătorii agricoli și atunci entitatea publică intervine pe piață și procură din banii fondului de intervenții anumite cantități de produse la prețuri avantajoase, creînd stocurile necesare”, a remarcat Năstase.


Membrii Platformei „DA” au argumentat că instituirea acestui fond este necesară pentru protejarea intereselor fermierilor și consumatorilor, dar și pentru a curma schemele intermediarilor.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load