COVID-19 în MOLDOVA

Peste 300 de întreprinderi au beneficiat de Programul de subvenționare a salariilor

Peste 300 de întreprinderi au beneficiat de Programul de subvenționare a salariilor

Întreprinderile și organizațiile necomerciale, rezidente ale Republicii Moldova, care au instituit șomaj tehnic și/sau staționare urmare a situației epidemiologice (COVID-19) au dreptul să solicite subvenții de la bugetul de stat.

Subvenția se acordă pentru indemnizațiile/salariile aferente șomajului tehnic şi/sau staționării în perioada 17 martie - 31 august 2020.

Pînă în prezent au fost acordate astfel de subvenții în cuantum de 34,7 milioane lei pentru 305 agenți economici.


Pentru întreprinderile și organizațiile necomerciale care au fost obligate să-și oprească total sau parțial activitatea conform deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și/sau dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, suma subvenției se acordă în mărime de 100% din suma impozitului pe venit și altor plăți obligatorii calculate și achitate aferente plăților salariale, iar pentru restul întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care și-au sistat total sau parțial activitatea mărimea subvenției este de 60%.

Dreptul la subvenționare se realizează în raport cu salariații aflați în șomaj tehnic și/sau staționare, angajați pînă la data de 1 martie 2020. Suma subvenției se calculează pentru un salariat per zi de șomaj tehnic și/sau staționare.

Pentru confirmarea subvenției, se prezintă următoarele documente în copie:

a) ordinul privind stabilirea șomajului tehnic (conform art. 80 din Codul muncii) și/sau staționării (conform art. 801 din Codul muncii) cu reglementarea remunerării salariaților în condițiile Codul muncii.
b) tabelul de evidență a timpului de lucru pentru angajații aflați în șomaj tehnic/staționare pentru luna de gestiune pe întreprindere/organizație necomercială;
c) ordinul de plata cu suma totală a salariului/indemnizației transferată pe contul salarial al entității pentru luna de gestiune;
d) documentele de plată (după caz) ce confirmă achitarea impozitului pe venit și alte plăți obligatorii în cazul depunerii cererii în termen de pînă la 5 zile lucrătoare de la data achitării acestora.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load