Pensie de 22.000 de lei pentru o magistrată care a dat în judecată CNAS

Pensie de 22.000 de lei pentru o magistrată care a dat în judecată CNAS

Magistrata Curții Supreme de Justiție, Luiza Gafton, va ridica lunar o pensie pentru vechime în muncă de peste 22 de mii de lei, pe lîngă salariul de funcție pe care îl are în prezent în marime de 28 486 lei. A


ceasta și-a făcut dreptate în instanța de judecată după ce Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a refuzat să-i facă recalcul la pensie.


Curtea Supremă de Justiție a emis pe 29 mai curent o decizie care stabilește că judecătoarea are dreptul să primească pensia calculată în baza salariului său actual de peste 28 de mii de lei. Pînă acum, aceasta ridica lunar o pensie mult mai mică, ce a fost calculată în anul 2013 din salariul pe care îl primea ca judecător în primă instanță.


În cadrul procesului de judecată, Luiza Gafton a cerut ca pensia să-i fie recalculată începînd cu 9 iunie 2017, după ce a fost numită de Parlament în funcția de judecător al CSJ pînă la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani. Aceasta are un stagiu de muncă de peste 27 de ani, activînd anterior la Judecătoria Botanica, fiind chiar și președinte al instanței, apoi vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău.


CNAS refuzase să mărească pensia Luizei Gafton, motivînd că „dreptul la recalcularea pensiei este rezervat doar judecătorilor demisionați și judecătorilor eliberați din funcție în legătură cu atingerea plafonului de vîrstă”. Prin decizia CSJ din 29 mai, argumentul CNAS-ului a fost considerat neîntemeiat.


Potrivit legislației, judecătorul care a atins vîrsta de 50 de ani şi are o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporție de 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani – încă 3%, dar în total nu mai mult de 80% din salariu.


În declarația de avere pentru anul 2018, Luiza Gafton a indicat venituri de 124 800 lei din pensie.


Luiza Gafton a făcut parte din completul de judecată ce a declarat inadmisibil recursul lui Andrei Năstase depus împotriva deciziei Curții de Apel privind invalidarea alegerilor locale din Chișinău.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load