COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pe cine și cînd îl va putea ajuta cu lichiditate BNM?

Pe cine și cînd îl va putea ajuta cu lichiditate BNM?

În viitor, Banca Națională a Moldovei va putea oferi asistență de lichiditate în situații de urgență numai băncilor solide și viabile care se confruntă doar cu probleme temporare de lichiditate.

Acest lucru este prevăzut de amendamente la legislația actuala, aprobate de Guvern pentru a spori transparența și securitatea sistemului bancar.

Potrivit ministrului Finanțelor, Natalia Gavriliţă, datorită aprobării proiectului de lege de către Parlament, pentru a menține stabilitatea sistemului financiar, Banca Națională a Moldovei va putea oferi sprijin de lichiditate numai în cazuri de urgență și numai unor bănci solide și viabile, care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate.


„În acest fel, vom preveni repetarea situației cu Banca de Economii, astfel încît nicio bancă comercială din Moldova să nu mai ofere iresponsabil împrumuturi compromise, utilizate în fraude financiare, bazîndu-se pe asistență suplimentară cu lichiditatea din partea Băncii Naționale a Moldovei”, a declarat șefa Ministerului Finanțelor.

Conform modificărilor, asistența de lichiditate va fi furnizată de către Banca Națională băncilor menționate sub garanțiile activelor băncii respective sau sub garanții ale statului. În același timp, în cazul asistenței cu lichidități garantate de titluri de stat sau garanții de stat, condițiile pentru furnizarea acesteia trebuie să fie aprobate în prealabil de Ministerul Finanțelor, iar Banca Națională a Moldovei va trebui să elaboreze un Regulament privind condițiile de acordare a asistenței de lichiditate în situații de urgență, ceea ce va asigura transparența în stabilirea procedurilor pentru furnizarea asistenței de lichiditate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load