TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Pe ce loc se clasează țara noastră cînd vine vorba de producere și export

Pe ce loc se clasează țara noastră cînd vine vorba de producere și export

Țara noastră se clasează pe primul loc în lume la capitolul cea mai mare densitate a podgoriilor per cap de locuitor, dar şi conform raportului dintre suprafaţa totală a țării și suprafeţele de teren agricol.


Potrivit sursei citate, Moldova deţine 1,8% din suprafaţa globală a viţei de vie şi este pe locul 19 în lume ca volum de producere şi export al vinurilor.


Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate din Republica Moldova, a declarat pentru sursa citată că vinurile moldoveneşti reprezintă valorile la care se raliază astăzi ramura vitivinicolă. Potrivit ei, industria vitivinicolă din Republica Moldova a suferit multe şocuri, care au afectat grav echilibrul economic al filierei, în special embargourile impuse de Rusia în 2006 şi 2013. Greutățile i-au călit pe producători și i-au determinat să devină mai competitivi, scrie noi.md cu referire la agrobiznes.md.


Astfel, dacă în 2016 număram aproape 200 de medalii obţinute, în 2019 Moldova are 780, iar peste o tremie dintre ele sînt de aur şi argint. Acest lucru se datorează calităţii înalte a vinurilor, diversităţii de stiluri şi inovaţiilor în producere. Diana Lazăr menţionează că se investeşte mult în înscrierea mostrelor de vinuri la concursuri internaţionale. Un progres îl reprezintă faptul că, o pătrime dintre aceste medalii revin vinăriilor în tranziţie de la o producere de masă la o producere de calitate, dar şi micilor vinificatori.


Chiar și așa, Moldova este încă puţin cunoscută pe plan global şi are încă o imagine afectată de embargourilor de pe pieţele CSI. Vicedirectorul Proiectului de Competitivitate menționează că marea provocare pentru țara noastră este de a crea o imagine notorie ca naţiune producătoare de vinuri de calitate, unice şi diferite, care pot cuceri noi generaţii de consumatori.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load