Opinie: Viitorul în Moldova aparţine comerţului online!

Opinie: Viitorul în Moldova aparţine comerţului online!

Comerțul online are viitor în Moldova, pentru că republica nu are cum să evite tendinţele mondiale.


Este opinia expusă pentru Noi.md de expertul în economie din cadrul IDIS «Viitorul», Tatiana Lariuşina.


- Eu spun ”da”, și cred cu tot dinadinsul, mai mult decît atît – urmăresc aceste lucruri, dar apar niște întrebări cu privire la viteza cu care ele se vor produce și la apariția infrastructurii necesare, spune expertul. 


Tatiana Lariuşina este de părere că, dacă businessul va avea stimulenți și semnale de dezvoltare a acestei direcții de activitate: depozite, servicii poștale adecvate, alte componente, totul va merge mult mai repede. 


„Dacă nu, acest lucru se va produce ceva mai tîrziu decît are loc în cazul altora. Unde mai pui că în Moldova multe depind de capacitatea de plată a populației (în ce direcție se va schimba ea – vom sărăci sau vom începe să beneficiem de servicii ca toată lumea) și cine va locui aici. Căci magazinele online, deocamdată, nu-i vizează pe locuitorii de la sate, care azi, în cel mai bun caz, utilizează doar skype-ul. Mai contează și dimensiunile pieței”, a specificat experul. 


Expertul în economie IDIS «Viitorul» a menţionat că, de exemplu, Ikea nu va veni în Moldova, pentru că ei colaborează doar cu ”milionarii”. 


“La noi Metro s-a adaptat clientului local și a sărăcit oferta. Rețeaua din Iași diferă de cea din Chișinău, deși au aceeași denumire. Dacă oamenii vor pleca din Moldova, piața se va reduce mult și acest fapt, chiar dacă nu va anula, va încetini, totuși, avansarea comerțului online”, a spus ea. 


Tatiana Lariușina spune că este imposibil să oprești progresul, dar poți să joci cu el, să cîștigi și să învingi. Sau – s-ar putea să rămîi la coadă, să te împotrivești și să întîrzii peste tot, după care să plătești enorm pentru a trece la tehnologiile avansate.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load