Opinie: Moldova nu are bariere pentru cooperarea susținută cu UEA

Opinie: Moldova nu are bariere pentru cooperarea susținută cu UEA

Lipsa unor frontiere comune ale Moldovei cu țările din cadrul Uniunii Eurasiatice (EUA) nu constituie un impediment pentru cooperarea susținută a republicii cu această Organizație. 


Opinia a fost exprimată de către politologul și expertul rus, Oleg Matveicev, profesor al Școlii superiore de economie a FR, care a comentat în cadrul unei emisiuni la studioul Sputnik Moldova perspectivele de cooperare a Moldovei și UEA în lipsa unor frontiere comune. 


El a reamintit că UEA oferă nu numai promovarea mărfurilor, comerțul și facilități fiscale. 


„Lipsa unor frontiere cu țările din UEA nu este un impediment pentru cooperare. Da, ar putea apărea dificultăți în promovarea mărfurilor, dar mai există înțelegerile interne și acordurile privind servicii, libera circulație a forței de muncă, a capitalului, există și multe alte aspecte”, a menționat Oleg Matveicev. 


Expertul a specificat că statutul de țară observator de pe lîngă UEA îi permite Moldovei să se familiarizeze și să preia, la dorință, experiența țărilor care fac parte din această Organizație. 


„Reprezentanții împuterniciți ai țărilor observatori ar putea fi prezenți, din invitație, la reuniunile organizațiilor, să primească actele adoptate în cadrul lor. Bineînțeles, dacă acestea nu sîntdocumente confidențiale”, a spus Oleg Matveicev. 


Moldova a obținut statutul de țară observator pe lîngă UEA în luna mai a anului trecut din inițiativa Președintelui Igor Dodon


Șeful statului a menționat că un astfel de format de cooperare îi va permite republicii să studieze cerințele față de calitatea produselor, să se familiarizeze cu normele fitosanitare și alte norme în vigoare în UEA, precum și statutul de observator îi oferă posibilitatea de a profita la maxim de avantajele comerțului și cooperării economice cu țările Uniunii. 


Potrivit statisticii, în 2018 schimbul de mărfuri între Moldova cu țările UEA a crescut cu 10 la sută, iar în ianuarie - martie curent – cu 3,5 la sută. 
UEA este o uniune internațională de integrare economică creată în baza Uniunii Vamale și Spațiului Economic Unic. Uniunea funcționează începînd cu 1 ianuarie 2015, membrii permanenți ai acesteia sîntRusia, Belarus, Kazahstan și Kirghizia. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load