Opinie: Informații despre negocierile moldo-chineze sînt extrem de puține

 Opinie: Informații despre negocierile moldo-chineze sînt extrem de puține

Moldova ar putea prezenta interes pentru China în ceea ce privește cooperarea în cadrul inițiativei "One Belt - One Way" pentru promovarea mărfurilor, dar totul depinde de modul în care guvernul va negocia cu China, cu care discută în prezent un acord de comerț liber și participarea la construcția unor drumuri.


Această opinie a fost exprimată de conducătorul proiectului "China - Europa Centrală și de Est" la Centrul de Investigații Strategice și Reforme, Alexandr Stahurski, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.


El a menționat că, în același timp, informații despre negocieri sînt extrem de puține și nu reușim să aflăm multe detalii din unele declarații ale primului-ministru sau ale altor oficiali, precum și din mass-media chineză.


"Totul este atît de închis, încît la forumurile de afaceri moldo-chineze, care au fost organizate la noi de mai multe ori, a existat o listă scurtă specială. Nu toată lumea ajunge acolo. Nu ajunge nici presa. Noi vedem doar rapoartele agențiilor de știri de stat, citate ale prim-ministrului sau ale altor oficiali că totul va fi bine. Iar despre faptul că China va construi două drumuri în Moldova și costul creditului constituie 400 milioane de dolari, aflăm din presa chineză. Noi nu cunoaștem aceste detalii, deoarece secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a purtat discuții în China, iar unul dintre ziarele chineze l-a întrebat despre aceasta și el a răspuns. Și datorită acestui fapt noi avem această informație. Nu există alte informații în presa moldovenească ", a declarat conducătorul proiectului ”China-Europa Centrală și de Est” la Centrul de Investigații Strategice și Reforme.


De asemenea, el a menționat că PIB-ul pe cap de locuitor în Republica Moldova este de 2,1-2,2 mii USD, la o populație de 3 milioane de oameni, iar în China avînd o populație de 1,4 miliarde de oameni, cifra este de 10 mii USD, iar în fiecare an economia Chinei crește în baza PIB-ului Rusiei.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load