Opinie: În Moldova nu există domenii în care să nu se folosească scheme offshore

Opinie: În Moldova nu există domenii în care să nu se folosească scheme offshore

În Republica Moldova nu există domeniu în care să nu se folosesc scheme offshore. Din cauza acestora, în bugetul de stat nu vin banii de care ar trebui să beneficieze.

Comentatorul politic și economic Victor Ciobanu a exprimat această opinie în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„De aceea, acest proiect de lege ar trebui să fie extins foarte mult. Concesionările, privatizările sînt importante, achizițiile publice deja constituie o arie bună de interes, dar eu aș vrea să merg mai departe. (...) Pot să vă spun că toți petroliștii noștri lucrează prin scheme off-shore și noi ani de zile vorbim că ANRE nu poate să vadă decît prețul la hotar și noi o să discutăm despre asta ani de zile”, a menționat Victor Ciobanu.

Fostul șef la Agenția de Servicii Publice Igor Grigoriev spune că proiectul de lege este unul bun, aduce în concordanță cu legislația europeană normele din Republica Moldova. Igor Grigoriev spune că în acest proiect ar adăuga și problema finanțării partidelor, dar și finanțarea mass-mediei. „Noi nu trebuie să uităm că partidele politice au fost și sînt finanțate inclusiv din surse off-shore. De asta s-a uitat”, a menționat fostul șef al ASP. În opinia lui, problemele nu constau doar în sursele companiilor din off-shore, dar și în faptul că multe resurse financiare se ascund în companii de o zi pentru că prin intermediul acestora se legalizează resursele cash. „Acest cash flow revine ulterior într-o companie de bună credință din Republica Moldova la care poate să fie asociat și un off-shore și, ulterior, banii se transferă în off-shore. Așa schemă este la „Metalferos”, spune Igor Grigoriev.

Deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM Vladimir Bolea, spune că Legea privind deoffshorizarea stabilește restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoane juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență. „Cînd vorbim despre privatizări în Republica Moldova, mai ales în sectorul bancar, noi cunoaștem că pînă acum nu știm cine sînt acționarii la foarte multe bănci, dacă nu la majoritatea. Noi vorbim de securitatea financiară a statului și, în acest caz, este extrem de important ca noi, cetățenii, să cunoaștem despre ce este vorba”, susține parlamentarul.

Săptămîna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură modificări în mai multe acte legislative (așa numita lege a deoffshorizării), care vin să protejeze sectorul public de riscuri de securitate din partea grupurilor infracționale locale și internaționale.
 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load