COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opinie: Actualele probleme ale agriculturii reprezintă efectul unei crize sistemice

Opinie: Actualele probleme ale agriculturii reprezintă efectul unei crize sistemice

Actualele problemele în agricultura Moldovei sînt doar una dintre manifestări ale crizei sistemice, atît în acest sector, cît și în economia țării în ansamblu.

Această opinie a fost exprimată de doctorul în economie Mihail Poisic, relatează Noi.md.

Comentînd pentru eNews situația creată în sectorul agricol după o secetă severă și eventuala schimbare a prețurilor la produsele agricole, în special la pîine, el a spus că este puțin probabil ca prețul pîinii să crească semnificativ, întrucît întotdeauna există posibilitatea de a cumpăra cereale în străinătate.


„Este o marfă cotată la bursă, prețurile pentru care nu variază atît încît să devină un obiect de panică. În alte regiuni ale lumii nu există probleme cu recoltele și seceta. În Rusia care, de exemplu, a devenit deja unul dintre principalii furnizori mondiali de cereale.

În plus, trebuie să ne amintim că, datorită nerespectării tehnologiilor, mai mult de jumătate din grîul cultivat este grîu furajer. Americanii, de exemplu, nu-și hrănesc animalele cu grîu, ci folosesc porumb. Plus soia. De aici rezultă, în multe privințe, eficacitatea creșterii animalelor și a păsărilor. În general, atunci cînd sînt bani nu e o problemă să cumperi grîu sau orice altă cultură pentru o țară mică”, a spus Mihail Poisic.

Prin urmare, expertul consideră că actualele problemele din agricultură sînt doar una dintre manifestările unei crize sistemice, atît în această ramură, cît și în economia țării în ansamblu. Ca exemplu, el compară prețurile de consum din Moldova și alte țări.

„Singapore, de exemplu, nu crește nici un măr, nici o tomată, nici un castravete și nici un spic de grîu. Este un oraș. Am fost acolo și vă spun cu toată responsabilitatea - prețurile la produsele agricole sînt mai mici decît la noi. În țara noastră, prețurile la fructe și legume au crescut de cîteva ori în ultimii 10 ani”, a menționat Mihail Poisic.

Potrivit lui, Moldova produce destul grîu. Problema este însă că datorită utilajelor agricole vechi mai mult de jumătate din grîul obținut este furajer. Îl vindem în Occident, iar în schimb cumpărăm carne și produse lactate.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load