Octavian Armaşu: Sectorul bancar al Moldovei este bine capitalizat

Octavian Armaşu: Sectorul bancar al Moldovei este bine capitalizat

Sectorul bancar al Moldovei se află acum în formă foarte bună: toţi indicatorii arată că sectorul este bine capitalizat şi dispune de un portofoliul de credite sănătos, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Octavian Armaşu, la întrevederea din ajun cu Preşedintele Igor Dodon.


Potrivit agenţiei INFOTAG, bancherul i-a comunicat şefului statului că „rata creditelor neperformante a scăzut până la 10%”.


„În general, acestea sunt creditele emise anterior de bănci. Sectorul a început din nou să crediteze destul de activ economia reală. Capitalizarea băncilor ajunge la 27%, deşi cerințele BASEL-III pentru bănci nu depășesc 17%”, a spus bancherul.


În același timp, guvernatorul BNM a menționat că sistemul bancar are încă probleme de imagine.


„Simțim acest lucru în fiecare zi. Multe lucruri încă nu sunt clare până la sfârșit. Trebuie să mergem pas cu pas, să convingem oamenii de bunele intenții pentru a rezolva problemele din trecut și pentru a preveni altele noi. Cel mai important este că acum nu sunt riscurile din trecut. Avem toate instrumentele necesare pentru o supraveghere adecvată și toate instrumentele de intervenţie ce pot fi aplicate în caz de necesitate”, a subliniat Armaşu.


Preşedintele Igor Dodon a comunicat pe facebook despre întrevederea de lucru cu conducătorii instituțiilor de reglementare a sectorului bancar și pieței financiare –guvernatorul BNM, Octavian Armașu, și președintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Valeriu Chițan.


„Guvernatorul Băncii Naționale m-a informat despre evoluțiile recente în sectorul bancar, implementarea recomandărilor FMI aferente acestui sector, situația privind creditarea economiei naționale și consumului, evoluția și prognozele Indicelui Prețurilor de Consum, precum și despre alte subiecte importante, ce țin de activitatea regulatorului sectorului bancar”, a scris Dodon.


În postarea sa, Preşedintele susţine că a asigurat Banca Națională că această instituție se va bucura și în continuare de independență conform celor mai exigente standarde internaționale. 


„Totodată, am sugerat conducerii BNM să examineze propunerile și îngrijorările exprimate de conducătorii băncilor comerciale din țară în cadrul întrevederii, pe care am avut-o cu ei săptămâna trecută”, a scris şeful statului.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load