O nouă metodologie de calculare a tarifelor de transport al gazelor

O nouă metodologie de calculare a tarifelor de transport al gazelor

În Republica Moldova va fi aprobată o nouă metodologie de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, relatează NOI.md.


Anunțul a fost făcut de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care a menționat că în cadrul instituției a avut loc atelierul de lucru pentru elaborarea proiectului Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale care va prevedea mecanismul tarifelor de intrare-ieșire, conform prevederilor Regulamentului 715/2009 privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale.


La eveniment au participat conducerea ANRE, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, operatorii sistemului de transport SRL „Moldovatransgaz” și ÎS „Vestmoldtransgaz”, de asemenea, reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice, experții Institutului Energetic „Hrvoje Pozar” care vor oferi asistență tehnică pentru elaborarea proiectului actului normativ de reglementare.


În cadrul atelierului consultanții au prezentat obiectivele proiectului, etapele și termenii de realizare. De asemenea, cei prezenți au discutat și despre un document conceptual privind introducerea tarifelor de intrare ieșire și posibilele modele.


Consultanții Institutului Energetic de Stat din Croația „Hrvoje Pozar”, dispun de o vastă experiență în domeniul planificării și analizei în sectorul gazelor naturale, elaborarea studiilor de fezabilitate, modelelor de piață, consultarea autorităților locale și regionale cu privire la dezvoltarea sistemelor de distribuție și transport al gazelor naturale din Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Albania.


Secretariatul Comunității Energetice oferă asistență tehnică în contextul Memorandumului de colaborare dintre ANRE și SEnC precum și Planului de acțiuni pentru reformarea sectorului energetic (ENERSAP).


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load