COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O nouă decizie importantă a BNM privind politica monetară!

O nouă decizie importantă a BNM privind politica monetară!

Banca Națională a Moldovei a adoptat o nouă decizie importantă de politică monetară și a redus rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu încă 1,25 puncte procentuale, de la 4,5% la 3,25% anual.

Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). În plus, Banca Centrală a redus cu 1,25 p.p. ratele de dobîndă la creditele overnight - de la 7,5% la 6,25%, iar la depozitele overnight, respectiv, de la 1,5% la 0,25% anual.

Totodată, a fost micșorată cu 2,5 p.p norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu 1,0 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.


Potrivit băncii centrale, decizia respectivă vine să consolideze și mai mult nivelul de lichidități în sectorul bancar și să susțină mediul de afaceri pe fondul evoluțiilor recente din economia globală și cea națională.

Banca Națională a declarat că va monitoriza în continuare situația și, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative pentru a menține nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar și a asigura transmiterea eficientă a politicii sale monetare.

În acest sens, banca centrală va continua să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru îndeplinirea obiectivelor privind stabilitatea prețurilor și consolidarea sectorului bancar, care este bine capitalizat și rezilient.

Menționăm faptul că ultima dată BNM a schimbat refinanțarea de bază pe 4 martie 2020, cînd rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost redusă cu 1 punct procentual, de la 5,5% la 4,5% anual.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load