TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Noua hotărîre a BNM privind politica monetară

Noua hotărîre a BNM privind politica monetară

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 5,5 la sută anual, transmite Noi.md.

Totodată, Comitetul executiv a lăsat neschimbate ratele de dobîndă la creditele și depozitele overnight de 8,5 la sută și, respectiv, 2,5 la sută anual.
În același timp, norma rezervelor obligatorii se va aplica în continuare conform hotărârii din luna decembrie 2019.


Potrivit BNM, decizia de astăzi a fost luată în baza noii prognoze a inflației, care confirmă veridicitatea prognozelor anterioare și, în special, a pus în evidență corectitudinea hotărîrii de luna trecută, cînd rata de refinanțare a scăzut deodată cu 2 p.p. - de la 7,5% la 5,5% anual.

BNM menționează că efectul măsurilor de politică monetară adoptate atunci urmează să se propage avînd ca reper perioada de timp necesară transmiterii impulsului către economia reală. BNM atrage atenția asupra faptului că actualmente se atestă o traiectorie descendentă a inflației, care poate să ajungă în afara intervalului de variație de ± 1,5 p.p. de la țintă, la începutul anului viitor.

Riscurile dezinflaționsite continuă să persiste, fiind posibile, în acest an, și riscuri meteo cu efect proinflaționist. Astfel, reluarea măsurilor de relaxare a politicii monetare va depinde de materializarea riscurilor asociate procesului inflaționist, de datele efective aferente dinamicii inflației în trimestrul I curent, precum și de evoluțiile economiei naționale.

Potrivit BNM, la baza adoptării deciziei de astăzi au stat evaluările celor mai recente informații macroeconomice din mediul intern și extern și asumările luate în calcul la elaborarea noii runde de prognoză, alături de perspectivele condițiilor economice interne.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și cele externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu, astfel încât, prin aplicarea la momentul oportun a instrumentelor de politică monetară să asigure menținerea stabilității prețurilor.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe 4 martie 2020.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load