Negruța: Tăinuirea raportului Kroll II a generat și alte fărădelegi

Negruța: Tăinuirea raportului Kroll II a generat și alte fărădelegi

Fostul ministru al finanțelor, expertul „Transparency International Moldova”, Veaceslav Negruța spune că tăinuirea raportului Kroll II a făcut ca să se întîmple și alte fărădelegi.

Potrivit lui, raportul în sine conține lucruri importante pentru un segment îngust de specialiști: procurori, economiști, cei care știu să citească aceste informații și să le înțeleagă. Însă pentru publicul larg, cel mai important element lipsește – lista beneficiarilor finali. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

„Societatea merită să-și știe „eroii”, spune Veaceslav Negruța. Potrivit lui, este un fals faptul că dacă lista beneficiarilor va fi făcută publică, acest lucru va prejudicia ancheta. „Noi vedem foarte clar că tăinuind acest raport, beneficiarii din spate și din față au început să miște niște active: să-și vîndă proprietățile, să schimbe proprietarii la anumite firme, iar sechestrul care a fost aplicat pe anumite active ale anumitor grupuri care au fost menționate în rapoarte demonstrează faptul că procurorii, prin inacțiune și prin tăinuirea raportului Kroll, au creat acest coridor confortabil pentru ca beneficiarii să-și ascundă urmele”, afirmă Veaceslav Negruța.

În opinia expertului, investigația în furtul miliardului nu mai poate să se desfășoare doar în Republica Moldova, ea trebuie internaționalizată. „Procurorii și instituțiile statului au făcut tot posibilul ca să nu se solicite nicio informație, nu a fost făcut niciun demers în adresa autorităților europene sau americane pentru a solicita ajutor”, a afirmat Veaceslav Negruța. În plus, este nevoie să fie solicitat sechestrul pe bunurile aflate în afara țării.

Expertul spune că raprotul Kroll II arată foarte clar destinația unde au ajuns 1,1 miliarde de euro. Banii au ajuns în țări europene, jurisdicții off-shore.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load