COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Muravschi: Amînarea plății impozitului ar trebui permisă multor întreprinderi

Muravschi: Amînarea plății impozitului ar trebui permisă multor întreprinderi

Cu o lună în urmă, statul a amînat plata impozitului pe venit pentru gospodăriile țărănești, întreprinderile individuale cu un număr de pînă la 3 angajați, întreprinderile neplătitoare de TVA, precum și companiile care utilizează regimul IVAO.

În același timp, despre companiile mici, care sînt plătitoare de TVA, iar acestea, de asemenea, sînt întreprinderile mici și mijlocii, care sînt multe în Moldova, au uitat, transmite logos.press.md

"Este cel puțin neprofesionist. Categoria întreprinderilor pentru care a fost permisă amînarea este atît de mică cantitativ, încît nu dă un efect tangibil”, consideră Dorin Moldovan, directorul companiei de audit audit Audit-Exact.


El spune că printre clienții săi, întreprinderile mici, există o tendință clară de reducere a angajaților, deoarece ei nu pot plăti salariile și impozitele pe ele. "Cred că ar fi corect să se anuleze pentru astfel de întreprinderi nu numai impozitul pe venit, dar și contribuțiile la Fondul Social și Fondurile asigurărilor de asistență medicală. În lipsa unei activități economice, antreprenorul nu are de unde să achite nici salariul, nici impozitele".

Cu o constatare similară și-a început comentariul și Alexandru Muravschi, fost vicepremier. "În același timp, cum n-ai da, dar întreprinderile mari au o rezervă mai mare de rezistență decît cele mici, aceasta este realitatea. Și situația în astfel de întreprinderi trebuie să fie calculată și analizată", spune el. - Dar realitatea constă și în faptul că este imposibil de abordat pe fiecare în parte, autoritățile trebuie să ia decizii la un anumit nivel. Cuiva îi convine, iar cuiva nu".

El subliniază că în Moldova, în anii obișnuiți, fără pandemie, se închid sute de întreprinderi și se deschid altele noi. Cineva pleacă din business, iar cineva nu renunță și începe ceva nou. "În mare parte noi nu putem reduce sectorul bugetar, nu și așa avem locuri de muncă libere peste tot, iar în multe localități nu există polițiști", continuă el. - Dacă astfel de situație ar fi fost doar la noi, am putea certa conducerea, dar noi trebuie să înțelegem: Moldova nu poate porni mașina și să tipărească bani".

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load