Munteanu: Aeroportul Chișinău nu a trecut în proprietatea bancherului Rothschild

Munteanu: Aeroportul Chișinău nu a trecut în proprietatea bancherului Rothschild

Dacă Guvernul nu a fost întrebat, atunci tranzacția nu este nevalabilă. 


Aeroportul Chișinău nu a trecut în proprietatea bancherului Nathaniel Philip Rothschild, a declarat în cadrul unei emisiuni președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a concesionării Aeroportului Chișinău Igor Munteanu. 


- Rothschild a procurat compania offshore din Cipru și după aceasta a încercat să-și expună viziunea, precum că el ar avea dreptul în ceea ce privește contractul încheiat cu Avia Invest. Dar acest lucru nu putea avea loc deoarece orice schimbare în capitalul statutar și în componența fondatorilor Avia Invest urma să aibă loc cu acordul scris al Guvernului Republicii Moldova”, a spus Munteanu. 


Potrivit lui, contractul de concesiune conține „o clauză că orice schimbare sau transmitere este efectuată cu acordul scris al Guvernului”. 


- Acest lucru nu a avut loc. Rothschild a venit la negocierile pe care le-a susținut dintr-o poziție a puterii. Dar a fost avertizat atît de ministrul Economiei cît și de alte persoane oficiale cu care s-a întîlnit că există riscuri legate cu obiectul dat în concesiune și nu se recomandă nici o acțiune în acest sens. El a plecat, iar apoi a apărut acel mesaj. Dar acesta nu a schimbat nimic în poziția statului în raport cu obiectul care îi aparține, a spus Munteanu. 
El a menționat că concesiunea a fost atacată în instanță. 


- Guvernul a inițiat procedura respectivă. Imediat după apariția primei încheieri Guvernul va iniția reîntoarcerea obiectului. Al doilea pas va fi administrarea fiduciară a Aeroportului. Rothschild nu a venit în Moldova în calitate de investitor constituțional și pe calea legală. El are pretenții față de compania din Cipru care nu are nici o legătură cu contractul semnat de noi în 2013, a adăugat Munteanu. 


Potrivit lui, orice acțiune în instanțele internaționale este exclusă deoarece „părțile care au semnat contractul de concesiune au renunțat la dreptul de a iniția litigii în instanțele internaționale.


- Este o clauză a contractului semnat în 2013, a spus Minteanu. 


Reamintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost transmis în concesiune Companiei Avia Invest începînd cu 1 noiembrie 2013 prin hotărîrea Guvernului Moldovei.  


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load